Türkiye

Uludere'ye görevsizlik kararı

Türk savaş uçaklarının ateşi sonucu 34 sivilin öldüğü olayın dosyası, Diyarbakır Başsavcılığı tarafından askeri savcılığa gönderildi.

Haberin Öne Çıkanları

Gerekçe yargı paketi

Komisyon rapor yazacak

Kaçakçılar vurulmuştu

PKK'lı sanılarak öldürülen kurbanların çoğu 20 yaşın altındaydı ve sık sık Irak tarafına geçerek sigara alıyorlardı. [AFP]

türkiye-irak sınırındaki uludere'de 34 sivilin yaşamını yitirdiği hava harekatını soruşturan diyarbakır cumhuriyet başsavcılığı, dosyayla ilgili görevsizlik kararı verdi. 2011'in son günlerinde f-16 savaş uçaklarının bombardımanını bu aşamadan itibaren askeri savcılık araştıracak.

yargı olay yerinde keşif yapmaya hazırlanırken, hükümetin hazırladığı üçüncü yargı paketi olarak bilinen yeni yasal düzenleme meclisten geçmişti. buna göre, askerleri ilgilendiren askeri konularda askeri yargı devreye giriyor.

söz konusu olayda da suçlananların asker kişiler olduğundan hareketle diyarbakır başsavcılığı, çarşamba günü görevsizlik sonucuna vardığını açıklayarak, dosyayı askeri mahkemeye gönderdi.

öte yandan, saldırıyı araştırmak üzere tbmm insan haklarını inceleme komisyonu bünyesinde kurulan uludere alt komisyonu, olaya ilişkin raporun yazılmasına karar verdi. karar herhangi bir sonuca ulaşılmadığını vurgulayan ana muhalefet partisi chp'yi temsil eden üyelerin itirazlarına rağmen, iktidar partisinden komisyona gönderilmiş olan üyelerin oylarıyla alındı. 

daha önce uludere'yi ziyaret eden komisyon üyeleri, operasyonun insansız araç tarafından çekilmiş görüntülerini de tbmm'de izlemişti. 

pkk’lı diye bombalandılar

28 aralık 2011 gecesi türk silahlı kuvvetleri’nin irak sınırında düzenlediği hava operasyonda, kaçakçılık yapan bir grup sivil, insansız hava araçlarından gelen görüntüler üzerine pkk'lı sanılarak bombalanmıştı.

operasyonda ortasu ve gülyazı köylerinde yaşayan 34 sivil hayatını kaybetmişti. çoğu 20 yaşın altında olan kurbanların sık sık sınırın irak tarafına geçerek sigara kaçakçılığı yaptığı anlaşılmıştı.

genelkurmay başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, bombalanan bölgeden daha önce pkk'lıların türkiye sınırına sızarak karakol ve askeri üslere saldırılar düzenlendiği hatırlatılmış ve saldırının da tespit edilen hareketlilik üzerine düzenlendiği belirtilmişti.

gerçek tablonun ortaya çıkmasıyla gülyazı alay komutan vekili jandarma albay hüseyin onur güney görevden alınmıştı. 

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;