Kültür-Sanat

UNESCO'da 'Dede Korkut' konseri

Dede Korkut kitabının bilinen ilk nüshasının bulunuşunun 200. yıl dönümü dolayısıyla, merkezi Paris'te bulunan UNESCO'da konser verildi.

Konular: Kültür-Sanat
Dede Korkut kitabının bilinen ilk nüshasının bulunmasının 200. yıl dönümü nedeniyle, merkezi Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Birleşmiş Milletler [AA]
dede korkut kitabının bilinen ilk nüshasının bulunmasının 200. yıl dönümü nedeniyle, merkezi fransa'nın başkenti paris'te bulunan birleşmiş milletler eğitim, bilim ve kültür örgütü'nde (unesco) konser verildi. 

uluslararası türk akademisi tarafından düzenlenen konsere, türkiye'nin unesco nezdinde daimi temsilcisi büyükelçi hüseyin avni botsalı, türkiye, azerbaycan, kazakistan ve türkmenistan'ın unesco'daki delegasyonları ve çok sayıda davetli katıldı. ülkelerin senfoni gruplarının verdiği konserde türk dünyasından farklı müzik eserleri seslendirildi.

konser öncesi konuşan büyükelçi botsalı, "türk dünyasında nereye giderseniz gidin ister özbekistan'a, kırgızistan'a, ister türkiye'ye ve azerbaycan'a... çaldığınız her kapıda tanının ya da tanınmayın, zengin olun veya fakir olun iyi karşılanır ve ağırlanırsınız. işte bu erdemlerin hepsinin kaynağını dede korkut'un eserinde bulabilirsiniz" diye konuştu.

dede korkut kitabı

on iki destansı hikaye ve bir önsözden oluşan dede korkut kitabının, vatikan kaynaklarındaki adı 'hikayet-i oğuzname'dir. yazılış tarihi 15. yüzyıl olarak tahmin edilmektedir. günümüze kalan iki kopyasından biri dresden kütüphanesinde diğeri ise vatikan kütüphanesinde yer alır.

kaynak: anadolu ajansı-al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;