İş kazaları

Üniversite öğrencisi inşaatta can verdi

Sömestir tatilinde para kazanmak için İstanbul’da bir inşaatta çalışan üniversite öğrencisi Remzi Ersu, vinçten düşen demir kalıpların altında kalarak yaşamını yitirdi. İstatistiklere göre, geçtiğimiz yıl Türkiye’de en çok ölümlü kazanın gerçekleştiği iş kolu, 442 vaka ile inşaat sektörü.

van yüzüncü yıl üniversitesi öğrencisi remzi ersu (22), sömestir tatilinde, istanbul esenyurt’ta bir inşaatta çalışmaya başladı. inşaat alanındaki bir vinçten düşen demir kalıpların altında kalan ersu yaşamını yitirirken, yeğeni sefer deli (19) yaralandı. anadolu ajansı’nın haberine göre ersu, sömestir tatilinde inşaatta çalışarak, para kazanmak amacıyla istanbul’a geldi. 

türkiye’de iş kazaları ile ilgili istatistiki bilgi toplayan işçi sağlığı ve iş güvenliği meclisi’nin verilerine göre, 2016 yılında meydana gelen olaylarda toplam 1970 işçi hayatını kaybetti. aynı verilere göre en çok ölümlü kazanın gerçekleştiği iş kolu, 442 vaka ile  inşaat sektörü. yaşamını yitiren işçi sayısına göre diğer sektörlerin sıralaması ise şöyle: 389 tarım, 265 taşımacılık, 124 ticaret/büro, 109 belediye, 96 metal ve 73 maden işçisi aramızdan ayrıldı. 

“türkiye’de mevzuat tamam, uygulama sıkıntılı”

al jazeera’nin sorularını yanıtlayan istanbul inşaat mühendisleri odası'ndan a sınıfı iş güvenliği uzmanı beste ardıç arslan’a göre, türkiye’de son dönemde yapılan yasal düzenlemeler avrupa standartlarında olmalarına karşın, uygulamanın farklı aşamalarında sıkıntılar devam ediyor:

“türkiye’de iş güvneliği mevzuatı, avrupa birliği’nden neredeyse doğrudan çevrilerek alındı. dolayısıyla da eksiksiz diyebiliriz. ama uygulamada hem denetim, hem işveren, hem de işçi ayağında ciddi sorunlar var. bir kere sayı yetersiz. ölümlü kazanın gerçekleştiği iş yerine üç ay sonra müfettiş gidebiliyor. işi alan taşeronlar başka taşeronlara işi devrediyor. bu da kârı düşürdüğünden, işveren işçi güvenliği ile ilgili önlemlerden tasarruf yoluna gidebiliyor. son noktada da işçilerimiz eğitimsiz. devlet eğitimleri şart koştu ama bunlar kağıt üzerinde kalıyor. işçilere uygulamalı eğitimler gerekiyor.”

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;