Türkiye

Urla villalarında keşif yapıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da zaman zaman tatilini geçirdiği Urla Hacılar Koyu'nda, işadamı Mustafa Latif Topbaş tarafından yaptırılan villaların bulunduğu bölgede, SİT derecesi değişikliğinin iptali istemiyle açılan dava kapsamında bilirkişi heyetince keşif yapıldı. Beş saat süren keşfin ardından bilirkişi heyetince hazırlanacak rapor, mahkemeye sunulacak.

Konular: Türkiye
Urla"daki Hacılar Koyu'nda bulunan villaları Turaç TOP - AJT

izmir urla'ya bağlı zeytineli köyü'ne beş kilometre uzaklıktaki hacılar koyu, cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan'ın, tatil için bölgeyi seçmesiyle tanınmış, erdoğan'ın, başbakanlığı döneminde ailesiyle, arkadaşları mustafa latif topbaş ile hamdi boyacı'nın ev sahipliğinde tatilini geçirdiği öğrenilmişti.

izmir 1 numaralı tabiat varlıklarını koruma kurulu’nca, villaların bulunduğu bölgenin sit derecesinin 1’den 3’e düşürülmesiyle izmir eski il genel meclisi başkanı serdar değirmenci, türkiye barolar birliği çevre ve kent konseyi ile çevre örgütleri, değişikliğin iptali istemiyle dava açtı. değişiklikle, kaçak ve ruhsatsız olduğu iddia edilen villaların yasallaştığı savunuldu.

keşif için bölgeye geldiler

davaya bakan izmir ikinci idare mahkemesi, bölgede keşif yapılması kararı aldı. uludağ üniversitesi fen-edebiyat fakültesi biyoloji bölümü öğretim üyesi prof. dr. ismail hakkı uğurtaş, uludağ üniversitesi mühendislik fakültesi çevre mühendisliği bölümü öğretim üyesi doç. dr. sabahattin sıddık cindoruk ve balıkesir üniversitesi necatibey eğitim fakültesi biyoloji ana bilim dalı başkanı doç. dr. ekrem akçiçek, bilirkişi heyeti olarak görevlendirildi.

mahkeme üyeleri, bilirkişiler ile davanın tarafı avukatlar, bugün, inceleme için bölgeye geldi. jandarmanın geniş güvenlik önlemi aldığı villaların bulunduğu bölgedeki keşfe bazı davacı avukatların alınmaması kısa süreli gerginlik yarattı. avukatlar, mahkeme başkanıyla yaptıkları görüşmenin ardından alana alındı.

Avukat Şehrazat Mercan, Valiliğin yazısını gösterdi.

izmir valiliği’nin keşif sırasında bölgeye gazeteciler ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin alınmaması için mahkemeye yazı göndermesi, mahkemenin de bunu kabul edip davaya müdahil olmayan üçüncü kişilerin bölgeye girişine jandarna tarafından izin verilmemesi de tepki topladı.

beş saat sürdü

bilirkişi heyetinin bölgedeki keşif incelemesi beş saat sürdü. alınan güvenlik önlemlerine tepki gösteren davacı avukatlar adına açıklama yapan şehrazat mercan, heyetin, bölgedeki endemik bitki örtüsünden örnekler aldığını, incelemelerinin ardından hazırlayacakları raporu mahkemeye sunacaklarını dile getirdi.

kaynak: al jazeera, ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;