Bilim-Teknoloji

USB kablolar değişiyor

Bilgisayar ve mobil cihazlarda kullanılan USB kabloları değişiyor. Yeni nesil kabloların her iki ucu, her iki yönde de kullanılabiliyor.

Konular: Bilim-Teknoloji
Yeni nesil USB standardı ile veri aktarım hızı da artıyor
Yeni nesil USB standardı ile veri aktarım hızı da artıyor

bir süredir üzerinde çalışılan yeni usb bağlantısının detayları belli olmaya başladı. usb standartlarını belirleyen usb-if tarafından yayınlanan özelliklere göre yeni nesil usb portunun detayları kesinleşti. iki ucu da aynı olan usb 3.1 type-c  adı verilen bağlantıda tek yönlü uç mantığı da ortadan kalkıyor. yani kabloyu düz ya da ters bağlama ihtimali sıfırlanıyor. yeni nesil usb bağlantısı micro usb bağlantısına benziyor. ancak ondan farklı olarak hem ters hem de düz şekilde kullanılabiliyor.

iki ucu aynı olan usb bağlantısında daha önceki kablolarda olan bir ucu ince, diğeri kalın usb tasarımı terk ediliyor. bu sayede kablonun her iki ucu da kullanılabilecek. son aşamaya gelen kabloyu kullanan cihazların önümüzdeki yıldan itibaren piyasaya sürülmesi bekleniyor. yeni nesil usb bağlantısı teoride 10gbps hız ve 100w enerji akımı desteği sunacak.

geriye doğru uyumlu değil

usb type-c birçok yenilik getirse de geriye doğru uyumlu olarak çalışmayacak. yani eski nesil bağlantılarda bu kablo kullanılamayacak. ancak dönüştürücü ya da özel kablo çözümleriyle yeni nesil cihazlar kullanılabilecek. 

usb bağlantısı küçülüyor

yeni nesil usb type-c bağlantısının yuvası mevcut bağlantıya göre daha küçük olduğu için bilgisayarlardaki girişler de küçülecek. bu sayede özellikle tablet bilgisayar ve benzeri cihazlara usb girişi daha kolay bir şekilde eklenebilecek.

birçok cihazda kullanılıyor

usb bağlantısı günümüzde başta akıllı telefon, tablet ve bilgisayar olmak üzere navigasyon cihazı, mp3 çalar, fare, harici pil ve benzeri birçok üründe kullanılıyor. neredeyse tüm mobil cihazlarda microusb standardı kullanılırken bir tek apple ürünlerinde lightning adı verilen özel bir bağlantı türünü tercih ediliyor.

kaynak: usb.org

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;