Bilim-Teknoloji

Uydu destekli baz istasyonu sayısı artıyor

Deprem gibi doğal afetlerde haberleşmenin kesilmesini önleyecek uydu transmisyonlu mobil baz istasyonuna sahip il sayısı 25'ten 40'a çıkartılıyor.

Konular: Bilim-Teknoloji
Kurulacak sistemle deprem sonrası çökmesi muhtemel GSM sisteminin azami ölçüde çalışır olması hedefleniyor
Kurulacak sistemle deprem sonrası çökmesi muhtemel GSM sisteminin azami ölçüde çalışır olması hedefleniyor.

afetlerde, baz istasyonlarının zarar görmesi veya yetersiz kalması durumunda artan haberleşme talebini karşılamak üzere 25 ilde bulundurulması kararlaştırılan uydu transmisyonlu mobil baz istasyonu sayısı 40'a çıkartılıyor.

anadolu ajansı muhabirinin aldığı bilgiye göre, deprem başta olmak üzere doğal afet ve acil durumlarda haberleşmenin kesilmesi engelleyecek çalışma, bilgi teknolojileri ve iletişim kurumu (btk) koordinasyonunda, başbakanlık afet ve acil durum yönetimi (afad) ve gsm işletmeleri tarafından yapıldı. buna göre, 40 uydu transmisyonlu mobil baz istasyonunun her biri en az iki ili kapsayacak. bu sayede türkiye'nin tamamı doğal afet durumlarında haberleşme sorunu yaşamayacak şekilde kapsama alanına dahil olacak.

afet ve acil durumlarında şehirlerdeki mobil baz istasyonları ile irtibatın sağlanabilmesi için işletmeciler tarafından tüm bilgiler, ulaştırma, denizcilik ve haberleşme bakanlığı ile afad’a bildirildi.

depreme dayanıklı ortak baz kulesi

btk, afad ve gsm firmalarının yürüttüğü çalışmayla, valilik, hastane ve toplanma merkezleri gibi ihtiyaç duyulan alanlarda geniş kapsama alanına sahip ve depreme dayanıklı, ortak sabit baz istasyonu kuleleri de kurulacak. pilot olarak belirlenen istanbul, erzincan ve isparta kulelerin kurulacağı ilk iller olacak.

yapılan saha araştırmaları neticesinde istanbul başta olmak üzere 3 il için toplam 110 noktada kule kurulmasına ihtiyaç olduğu bildirildi. bu kulelerin 25'inin istanbul'da kurulması gerektiğine karar verilirken, gerekli onay süreçlerinin tamamlanmasının ardından baz istasyonu kulelerini kurulmasına başlanacak.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;