Bilim-Teknoloji

Uyku ihtiyacını düzenleyen gen bulundu

Meyve sinekleri üzerinde yapılan araştırma, memelilerde de bulunan taranis adlı gendeki mutasyonun uykuyu doğrudan etkilediğini belirledi.

Konular: Bilim-Teknoloji
Taranis adlı genin memelilerde uykuyu tetiklediği anlaşıldı. [Fotoğraf: AA]

abd'de bilim adamları, uyku ihtiyacını düzenleyen bir gen buldu. thomas jefferson üniversitesi'nden dr. kyunghee koh ve ekibi, 3 bin meyve sineğinin uyku alışkanlıklarını ve genlerini inceleyerek, memelilerde de bulunan taranis adlı gendeki mutasyonun uykuyu doğrudan etkilediğini belirledi.

erkek meyve sineklerinin 12, dişilerinin ise 10 saat uykuya ihtiyaç duyduğuna işaret eden bilim adamları, bu sürenin bebeklerin uyku alışkanlıklarıyla benzerlik taşıdığını vurguladı. 

gen mutasyonuna sahip meyve sineklerinin ortalama 2,5 saat uyuduğu, gen alındığında ise hayvanların hiç uyanmadığı saptandı. bilim adamları, sonuçların uykusuzluk çekenler için yeni ilaçların geliştirilmesine yol gösterdiğini vurguladı. araştırmanın sonuçları "current biology" dergisinde yayımlandı.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;