Uyuşturucu

'Uyuşturucu taciri teröristtir'

Başbakan Ahmet Davutoğlu 1. Uyuşturucuyla Mücadele Şurası'nda konuştu. Hükümetin mücadele stratejisini açıklayan Davutoğlu, uyuşturucu tacirlerinin terörist muamelesi göreceğini açıkladı.

Konular: Uyuşturucu, Türkiye
davutoğlu main
Davutoğlu 1.Uyuşturucu ile Mücadele Şurası'nda konuştu. [Fotoğraf: Zahidin Köşüş/Al Jazeera]

davutoğlu açılış konuşmasını yaptığı şura'da hükümetin uyuşturucuyla mücadele stratejisini açıkladı. davutoğlu yüzde 2,7 seviyesindeki uyuşturucu kullanma oranını yüzde 1-1,5 seviyesine çekme hedefinde olduklarını söyledi. 

davutoğlu "uyuşturucu tacirleri bizim için teröristtir. bizden terörist muamelesi göreceklerdir" diyerek, verilecek cezaların arttırılacağının sinyalini verdi. 

gönüllü timler kurulacak

davutoğlu uyuşturucuyla mücadelenin, üretici-satıcı-kullanıcı ağı nedeniyle zorlaştığını söyledi. bu ağı "aile-okul-hükümet ve sivil toplum kuruluşları network'ü" ile kıracaklarının mesajını verdi. 

davutoğlu'nun açıkladığı stratejiye göre gönüllü gençlik timleri kurulacak. bu timler gençler arasında sportif ve kültürel faaliyetlerin arttırılması için çalışacak. virane ve metruk binalar 2018'e kadar tasfiye edilecek; 

"viranelerin 2018'in sonuna kadar bütün şehirlerimizde tasfiye edilerek, oraların bir tür örtülü faaliyetlerin yapıldığı, birtakım uyuşturucu çetelerinin burada odaklandıkları ve buralardan çevreye doğru bir şekilde sirayet ettikleri bütün o mekânlar tasfiye edilecek. özellikle deprem sonrası ve hâlâ yasal süreçte yıkım kararı alınmış olmakla birlikte yıkılmamış binalar, tam bir tehdit odağıdır. yargı sürecinde bir an önce bu binalarla ilgili kararların hızlandırılması sadece özel hukuk bağlamında önem taşımıyor. o binalar ve metruk alanların etrafında asayiş problemi, uyuşturucu odaklanması olması bakımından ciddi sıkıntı doğuruyor."

önleyici tedbirler arttırılacak

uyuşturucu kullananlarla ilgili tedavi imkânları genişletilecek.

davutoğlu, uyuşturucuyla tanışıp bu aşamada cezaevine girenlerin, çıktığında profesyonel satıcı bile olabileceğine dikkat çekti. uyuşturucu nedeniyle cezaevine girenlere yönelik eğitim faaliyetleri yürütüleceğini açıkladı. 

davutoğlu uyuşturucuyla mücadele stratejisinde hedefin 2023 olduğunu söyledi, "hedefimiz cumhuriyet'in 100. yılında türk gençliğinin her türlü tehditten uzaklaştırılarak istikballerini kurmaktır" dedi:

"2015-2018 arasında mümkün olduğu kadar uyuşturucu sorununu izole etmeye, belli alanlara doğru bu network'ü sıkıştırmaya, o alanlara mahpus etmeye, sonra da o alanlar içinde yavaş yavaş tasfiye edici bir politika yürütmeye kararlayız. burada hedefimiz orta vadede uyuşturucu sorununu mümkün olduğunca marjinalleştirmektir."

şûra üç yılda bir toplanacak

uyuşturucuyla mücadele şûrası en geç üç senede bir toplanacak. bir şûra izleme komitesi oluşturulacak. şûranın çalışmaları ve hazırlayacağı raporları bu izleme komitesi takip edecek. 

kaynak: al jazeera 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;