Bilim-Teknoloji

Uzay bilimlerinde tarihi gün

‘Rosetta’ uzay aracının, kuyrukluyıldız üzerine ‘Philae’ adlı bir ‘kondu’ indirmesiyle, yarın insanlığın uzayı anlaması açısından tarihi bir gün yaşanacak.

Konular: Bilim-Teknoloji
Rosetta tarafından elde edilen 67P kuyrukluyıldızına ait fotoğraflardan biri. [Fotoğraf: ESA]

rosetta uzay aracı, kuyrukluyıldız 67p/churyumov-gerasimenko üzerine ‘philae’ adlı bir ‘kondu’ indirecek. böylece bilim insanları, ilk kez bir kuyrukluyıldızı çok yakından tanıma imkanı edinecek.

ankara üniversitesi kreiken rasathanesi yetkililerinden alınan bilgiye göre, insanlığın uzayı ve uzayda yakın çevresindeki gök cisimlerini anlaması açısından yarın tarihi bir gün olacak.

rosetta, güneş sistemi içindeki 10 yıl süren milyonlarca kilometrelik yolculuğu sonrası 6 ağustos'ta kuyrukluyıldıza ulaştı ve etrafında bir yörüngeye oturdu.

başlangıçta ‘site j’ adıyla adlandırılan iniş bölgesi, esa tarafından düzenlenen bir yarışma sonucunda ‘agilkia’ olarak isimlendirildi. yarışma sonunda önerdiği isim seçilen fransa'dan alexandre brouste adlı şanslı gökbilim meraklısı, inişi darmstadt'taki esa ekibiyle birlikte takip edecek.

her şeyin planlandığı gibi gitmesi durumunda rosetta, ‘philae’ kondusunu 12 kasım sabahı türkiye saati ile 10.35'te kuyrukluyıldızdan 22,5 kilometre uzaklıktan bırakacak. philae'nin yüzeye inişi ise yaklaşık 7 saat sürecek. bu sırada rosetta ile dünya arasındaki mesafe 500 milyon kilometreden fazla ve ışık hızı da sonlu olduğu için, rosetta'dan gelen sinyaller, 28 dakika 20 saniye gibi bir sürede dünya'ya ulaşacak. bu nedenle türkiye saati ile 17.35 dolayında gerçekleşecek inişten sonra saat 18.00'de rosetta'dan ilk haber alınabilecek.

pek çok televizyon kanalı ve esa tv de uzay bilimlerindeki bu tarihi anı naklen yayınlayacak. ayrıca iniş www.esa.int/rosetta ve www.dlr.de internet sitelerinden de canlı yayınlanacak.

insanlığın uzay serüveni açısından bir kilometre taşı olacak bu önemli olayla ilk kez bir kuyrukluyıldız, çok yakından tanınma imkanına kavuşacak.

rosetta'nın dünya'dan yüz milyonlarca kilometre uzaklıktaki bu cisme ulaşması 10 yıldan fazla bir süre ve 7 milyar kilometreden daha uzun süren bir yolculuk gerektirdi. yarın akşam, rosetta philae kondusunu 67p/churyumov-gerasimenko üzerine indirdiğinde insanlık ilk kez bizden bu kadar uzaklıktaki bir uzay görevini başarıya ulaştırmış olacak.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;