Bilim-Teknoloji

Uzay çöplüğü temizleniyor

Japon gök bilimciler, devre dışı kalan binlerce uydunun neden olduğu uzay çöplüğünü temizlemek için geliştirilen anteni test etmeye hazırlanıyor.

Konular: Bilim-Teknoloji

Haberin Öne Çıkanları

Uzay çöpleri toplanacak

Uzayda çöp sorununa çözüm

Çöpler uzayda bile sorun

Uzay çöplüğü temizleniyor

japonlar atmosferin üzerinde kirli bir tabaka gibi birikmeye başlayan ve yeni uydu ile roket ateşlemelerini tehdit eden uzay enkazını temizleme planlarını yakın zamanda hayata geçirecek. jaxa tarafından geliştirilmekte olan elektrodinamik anten, oluşturduğu elektrik akımıyla yörüngede turlayan enkazın atmosfere düşmesini sağlayacak. parçalar halindeki enkaz, yere ulaşmadan atmosferde eriyerek yok olacak.

japon gök bilimciler, antenin ilk deneme aşaması için 28 şubat'ta uydu ateşlemeye hazırlanıyor. kagawa üniversitesi'nden masahiro nohmi, "gelecek ay gerçekleştireceğimiz iki önemli görev var. biri, 300 metrelik anteni yörüngeye uzatmak, ikincisi de elektrik transferini gözlemlemek" dedi.

afp'ye bilgi veren masahiro ve meslektaşları, ilk denemede amaçlarının çöp yakalamak olmadığını, çöpleri temizlemek için geliştirdikleri yöntemi sınayacaklarını' belirtti.

milyonlarca küçük parça

uydu enkazları, roket artıkları ve boya parçacıkları, uzay'a ateşlenen yeni roket ve uyduları tehdit ediyor. fransa yapımı bir uydu, 1996 yılında 10 yıl önce patlamış bir uydunun enkazı yüzünden zarar görmüştü. 2007 yılında ise çinlilerin devre dışı kalan bir uyduyu yok etmek için ateşledikleri füze, atmosferde 3000 parçalık enkaz oluşmasına neden olmuştu.

nasa, eylül 2013'te açıkladığı raporda, yörüngede 500 binden fazla enkaz parçası bulunduğunu, bu parçalardan yaklaşık 20 bin tanesinin beyzbol topu büyüklüğünde olduğunu belirtti. nasa, belirlenenlerin yanı sıra, takip edilemeyen milyonlarca parça bulunduğuna da dikkat çekti.

japonların yanı sıra, yörüngeyi temizlemek için bir diğer önemli proje, cleanspace one aracını öneren isviçrelilerden gelmişti. uzay aracı, halen geliştirilme aşamasında.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;