Bilim-Teknoloji

Uzaya turist taşıyamadan düştü

800'den fazla kişinin turist olarak uzaya gitmek için para yatırdığı Virgin Galactic uzay aracı test sürüşü sırasında düştü. Uzay aracının iki pilotundan biri öldü, diğeri yaralandı.

Konular: Bilim-Teknoloji
SpaceShipTwo kazada ikiye bölündü. [Fotoğraf: AP]

virgin şirketler zincirinin kurucusu ve yönetim kurulu başkanı richard branson tarafından geliştirilen uzay aracı, california'daki mojave air'de test sürüşü sırasında düştü. uzay aracında bulunan iki pilottan biri öldü. diğer pilot da yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. virgin galactic, twitter hesabından yapılan açıklamada uçuş esnasında sorun yaşandığını ve ayrıntılı bilginin sonra verileceğini belirtti.

800'den fazla kişinin turist olarak uzaya gitmek için 200 biner dolar depozito yatırdığı araç, roket tarafından 13 bin 700 metrelik irtifaya ulaştıktan sonra uzaya bırakıldı. şirketten yapılan açıklamada, "whiteknighttwo uzay aracının belli bir irtifaya taşımasının ardından serbest bırakılan spaceshiptwo, ana gemiden ayrıldıktan kısa bir süre sonra kaza yaptı ve ikiye bölündü" denildi.

spaceshiptwo uzay aracının geçirdiği kaza, abd uzay-havacılık sektörünün bu hafta içinde yaşadığı ikinci kaza oldu. orbital sciences firması tarafından geliştirilen antares uzay roketi, virginia'da yapılan denemede ateşlenmesinden kısa bir sonra infilak etmişti. antares roketi, fırlatıldıktan 15 saniye sonra virginia'da infilak etmişti. 

kaynak: reuters ve abc news

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;