Bilim-Teknoloji

Uzayda 804 gün ile rekor kırdı

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (UUİ) görev yapan Rus kozmonot Gennady Padalka, uzayda en uzun süre geçiren insan olarak tarihe geçti.

Konular: Bilim-Teknoloji
Gennady Padalka uzayda en uzun süre kalan insan unvanını aldı. [Fotoğraf: NASA]

uui'de dördüncü olmak üzere toplamda beşinci uzay görevini sürdüren rus kozmonot gennady padalka, uzayda en süre kalan insan unvanını kazandı. hafta başında uzaydaki 804'üncü gününü geride bırakan padalka, yine bir rus kozmonot sergei krikalev'in elinde bulunan 803 gün 9 saat ve 39 dakikalık rekoru kırdı. padalka’nın dünya etrafında tamamladığı tur sayısı ise 12 bini geride bıraktı.

uui'de mart ayından bu yana kumandan olarak görev yapan padalka, görevin sona ermesiyle 878 güne ulaşmayı ümit ettiğini ancak uzay görevlerine daha sonra devam etmek istediğini söyledi. rus kozmonot, hedefinin yerçekimsiz ortamda 1000 günü geride bırakmak olarak açıkladı.

dünya'ya 11 eylül'de dönecek olan padalka, 21 haziran'da 57'nci yaş gününü kutladı. padalka, 2009 yılında space.com'a verdiği röportajda, "yuri gagarin ben üç yaşındayken uzaya çıkan ilk insan oldu. 7 yaşındayken insanlar uzay yürüyüşlerine başladı ve 11 yaşındayken ay'da yürüyorlardı... insanlık için inanılmaz bir 10 yıla tanık oldum ve her çocuk gibi astronot olmayı hayal ettim" demişti.

roscosmos tarafından 1989'da kozmonot olarak görevlendirilen padalka, ilk ve 199 gün süren görevine ağustos 1998'de mir uzay istasyonu'nda başladı. padalka 2004, 2009 ve 2012'de uui'de üç görev tamamladıktan sonra devam etmekte olan 43'üncü keşif görevinin en kıdemli ismi konumunda.

uzayda en uzun süre kalan kadın ise 11 haziran'da dünya'ya dönen italyan samantha cristoforetti oldu. cristoforetti uui'de 199 gün görev yaptı.

kaynak: space.com ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;