Bilim-Teknoloji

Uzayda hologram dönemi başlıyor

NASA ve Microsoft, uzay istasyonunda görev yapacak astronotlara bu ay sonunda HoloLens başlıkları gönderecek. Hologram başlığı, Sidekick adı verilen proje kapsamında astronotlar için özel olarak geliştiriliyor.

Konular: Bilim-Teknoloji

nasa, uluslararası uzay istasyonu'nda (uui) görev yapacak astronotların hologram teknolojisinden yararlanması için microsoft ile işbirliği yaptı. nasa'nın weightless wonder c9 jetinde oluşturulan ortamda hololens hologram başlıkları ile eğitim yapan teknisyenler, teknolojinin uzaydaki kullanım şekillerini belirliyor.

astronotlar, 28 haziran'da spacex'in dragon uzay kapsülüyle gönderilecek kargoda bir çift hololens gözlüğüne kavuşacak. mars yolculuğuna uzanan yolculukların bir parçası olarak hololens ile astronotların uzay görevlerinde çok daha kolay işlem yapması hedefleniyor.

iss programında yer alan sam scimemi, 'hololens'in astronotlar ne zaman ihtiyaç duysa onlara yardımcı olacağını ve uzaydaki çalışma alanının etkinliğini artıracağını' söyledi.

microsoft windows ve cihazlar biriminden alex kipman ise "hololens oluşturma, bağlama ve keşfetme yeteneğinizi artıryor. sidekick, astronotlar için yeni potansiyeller sunacağı gibi hololens'in temel kullanımlarına bir örnek sunacak" dedi.

iki şekilde kullanılacak

nasa, sidekick projesinin iki işlem modu olacağını belirtti. bunlardan ilki, skype kullanılarak uzay istasyonu ile yer istasyonu arasında gerçek zamanlı bağlantı kurulmasını sağlayacak 'remote expert mode'.

bu özellik kapsamında gerçek zamanlı bilgi aktarımı ve eğitim gibi işlemler gerçekleştirilebilecek, yerdeki ekip astronotların gözünden uzay istasyonunu görebilecek.

hololens ile oluşturulacak holografik görüntülerle işlem yapılmasını sağlayacak ikinci kullanım şekli ise 'procedure mode' olarak belirtildi. özellikle astronotların eğitim süreçlerini kısaltması beklenen procedue mode, derin uzay yolculuklarında ve mars yolculuğunda astronotların iletişimini sağlayacak.

nasa ve microsoft ayrıca, hololens kullanarak mars üzerinde çalışılmasını sağlayacak onsight adlı bir teknoloji de geliştiriyor.

kaynak: nasa ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;