Van Depremi

Van'da 7.2 büyüklüğünde deprem

Felaketin can ve mal kaybına yol açtığı Van ve çevresinde arama ve kurtarma çalışmaları sürüyor.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Büyüklük tartışması

Birçok bina yıkıldı

Kurtarma çalışmaları

Bölgede şu anda bin 275 arama-kurtarma ve 290 sağlık personelinin bulunduğu belirtiliyor.
Bölgede şu anda bin 275 arama-kurtarma ve 290 sağlık personelinin bulunduğu belirtiliyor. [AA]

Fay hattı üzerinde

ikinci derecede deprem bölgesi olan van'da geçmişte de büyük depremler yaşandı. depremleri, hasan timur gölü ve erciş fayları ile güneydoğu anadolu bindirmesi tetikliyor. bölgedeki son büyük depremlere bakıldığında, 1976 tarihli çaldıran merkezli depremin büyüklüğü 7,2, 1977'deki erciş depreminin büyüklüğü ise 5,1 olarak kayda geçmişti.

doğu anadolu bölgesi, pazar günü tarihinin en büyük depremlerinden birini yaşadı. merkez üssü van'ın merkezine 30 kilometre uzaklıktaki tabanlı köyü olan 7.2 büyüklüğünde deprem, başta erciş olmak üzere birçok ilçe ve çevre ilde çok sayıda binanın yıkılmasına neden oldu. can kaybına ilişkin olarak ise henüz kesin bir bilgi bulunmuyor.

türkiye başbakanı recep tayyip erdoğan, gece saatlerinde bazı bakanlarla birlikte incelemelerde bulunmak üzere erciş'e gitti. 

boğaziçi üniversitesi kandilli enstitüsü deprem araştırma enstitüsü, tabanlı merkezli depremin saat 13.41'de meydana geldiğini ve richter ölçeğine göre 7.2 büyüklüğünde olduğunu duyururken, deprem sonrasında 3,8 ile 5,5 arasındaki büyüklüklerde çok sayıda artçı sarsıntı meydana geldi.

arama-kurtarma çalışmalarının başladığı deprem bölgelerine, ülkenin dört bir yanından kurtarma ekipleri sevk ediliyor. telefonların kilitlendiği bölgede iletişim sıkıntısı da yaşanıyor.

van'da meydana gelen deprem diyarbakır, şırnak, siirt, batman, mardin ile irak'ın kuzeyindeki duhok ve çevre yerleşim birimlerinde de hissedildi. erciş ve muradiye ilçeleri ile van şehir merkezinin, yıkımdan en çok etkilenen bölgeler olduğu ve buralarda yüzlerce binanın yıkıldığı ifade ediliyor. 

van şehir merkezindeki binaların ancak yarısının betonarme, köylerdeki binaların ise neredeyse tamamının kerpiçten yapıldığı ve bina stokunun depreme dayanıksız olmasının yapı hasarını artırdığı belirtiliyor. enkazdan çıkarılan ya da panik halinde kaçarken yaralanan yüzlerce kişi hastaneye kaldırılarak tedavi aldına alınıyor.

ölü sayısının bine ulaşabileceği tahminini yapan kandilli rasatanesi, ağır hasarlı binaların sayısını da 3-4 bin arasında öngördü. 

deprem yaklaşık bir dakika sürdü. başbakanlık afet ve acil durum yönetimi başkanlığından yapılan açıklamada, ''deprem, van ve ilçelerinde çok kuvvetli hissedilmiş olup, ilk belirlemelere göre hasar ve can kaybı meydana getirmiştir'' denildi.

erdoğan bölgede

öte yandan, türkiye başbakanı recep tayyip erdoğan, incelemelerde bulunmak üzere önce özel uçakla van'a, daha sonra helikopter ile deprem bölgesi erciş'e gitti. erdoğan ile birlikte içişleri bakanı idris naim şahin, ulaştırma bakanı binali yıldırım ile adalet ve kalkınma partisi genel başkan yardımcısı hüseyin çelik de erciş'e geldi. çelik, pazar gecesi yaptığı açıklamada erciş'te 50'yi aşkın can kaybı olduğunu açıkladı.

türkiye başbakanlığı afet ve acil durum yönetimi başkanlığı (afad) da, 38 ilden yaklaşık bin 275 arama kurtarma personeli, 174 araç, 290 sağlık personeli, 43 ambulans, 6 hava ambulansının deprem bölgesine gönderildiğini açıkladı. kurumdan yapılan yazılı açıklamaya göre, gsm operatörlerine ait bir mobil baz istasyonu kurulurken, çevre illerden de dokuz mobil baz istasyonu da, 20 kişilik teknik ekip ile birlikte bölgeye sevk edildi. 

genelkurmay başkanlığı da, depreme acil müdahale ve enkaz altındaki vatandaşların kurtarılması için iki doğal afet arama kurtarma taburu görevlendirildiğini duyurdu. van'ın merkezinde jandarma ile çevik kuvvet ekipleri, yıkılan binalara vatandaşların girmesini engellemek için güvenlik önlemi aldı. sekiz tabur askerin arama ve kurtarma çalışmalarına katıldığını açıklayan genelkurmay başkanlığı, beş taur askerin daha kısa sürede sürece katılacağını da ifade etti.
 
büyüklük tartışması

amerikan jeolojik araştırmalar merkezi (us geological survey-usgs) ise depremin büyüklüğünün 7.3 olduğunu açıkladı.

depremin büyüklüğü, atatürk üniversitesi deprem araştırma merkezi'nde ise yedi olarak ölçüldü. merkeze göre depremin merkez üssü van ile muradiye arasında erçek gölü'nün kuzeyinde akçift köyü olarak tespit edildi.

kandilli rasathanesi ise büyüklüğü önce 6.6 olarak bildirdi. rasathane, saat 15.50'de yaptığı açıklamada, depremin büyüklüğünü 7.2 olarak düzeltti. 

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;