Amerika

Venezuela Chavez'den vazgeçmedi

Geçtiğimiz yıl kanserle savaşını kazandıktan sonra dördüncü kez devlet başkanlığı koltuğuna aday olan 58 yaşındaki sosyalist lider altı yıl daha görevde kalacak.

Haberin Öne Çıkanları

Üçüncü dönem

10 Ocak'ta başlayacak

Capriles'ten tebrik

Chavez büyük sanayi kuruluşlarını ve petrol işletmelerini özel sektörün elinden alarak kamulaştırdı. [Reuters]

venezuela’da pazar günü yapılan seçimde devlet başkanı hugo chavez, en yakın rakibi henrique capriles’i geride bırakarak dördüncü  kez liderlik koltuğuna oturmaya hak kazandı.

sandıkların yüzde 90’ının açıldığı ülkede chavez, oyların yüzde 54.42’sini alırken, demokratik birlik koalisyonu'nun adayı capriles yüzde 44.97 oranında oy aldı. 

ulusal seçim konseyi başkanı tibisay lucena 19 milyon kayıtlı seçmenden yüzde 81'inin oy kullandığını ve seçime katılım oranının ülke tarihindeki en yüksek seviyesine ulaştığını söyledi. 

devlet başkanı’nın tarafları chavez'in zaferini havai fişekler atarak, devlet başkanlığı sarayının önünde ellerinde bayraklarla dans ederek kutladı. 

başkent sokaklarından sevincini dans ederek kutlayan 48 yaşındaki hildre andara, “muhteşemdi, kendimi çok iyi hissediyorum. haftalardır hesap yapıyoruz. bu kadar oy alacağını biliyorduk” dedi.

al jazeera’ye konuşan andara, “başkan’ın bundan sonra güvenliği artırması gerekiyor. bu konuda yeni bir stratejinin vakti geldi” dedi.

altı yıllık iktidar için chavez'in altı yıllık yeni devlet başkanlığı dönemi 10 ocak'ta başlayacak.

'daha iyi bir başkan olacağım'

ilk sonuçların açıklanmasından sonra devlet başkanlığı sarayı miroflofes'in balkonundan halka seslenene chavez, , 2013-2019 döneminde de 21. yüzyılın demokratik sosyalizme dönüşümünün devam edeceğinin teminatını verdi.

chavez, konuşmasında, yenilgiyi kabul eden rakibi henrique capriles'i de tebrik etti.

capriles'in ‘bolivar zaferini’ kabul etmesinin ülkede barışın tesisi için çok önemli bir adım olduğunu söyleyen chavez, kendisine oy vermeyenlere seçime katıldıkları ve demokrasiye katkı sağladıkları için teşekkürlerini iletti, dünyaya demokrasi dersi verdiklerini vurguladı.

chavez konuşmasında, her geçen gün daha da iyi olmak için çalışacağını, halkın ihtiyaç ve taleplerine kulak vereceğini belirterek, "söz veriyorum daha da iyi bir başkan olacağım" dedi.

capriles tebrik etti

capriles’in kampanya merkezinde ise moraller bozuktu. taraftarları gözyaşlarına boğulurken, capriles yenilgiyi kabul etti ve chavez’i kutladı.


capriles, chavez'in şimdiye kadarki en zorlu rakibiydi. [reuters]

capriles, kendisini destekleyenlere yaptığı açıklamada, "sakın yenilmiş gibi hissetmeyin. venezuela'nın her köşesine tohumlar ektik, bu tohumlar, gelecekte yüzlerce ağaca dönüşecek" dedi. 

capriles, “halkın verdiği karar kutsaldır. kazanmayı bildiğiniz gibi kaybetmeyi de bilmelisiniz” diye konuştu.

daha önce avukatlık yapan, 40 yaşındaki capriles, seçim kampanyası süresince seçmenin son dönemde en çok endişelendiren yüksek suç oranı, elektrik kesintileri ve yerel yolsuzluk gibi günlük meselelere çözüm getirme vaatlerinde bulunmuştu.

'yoksulun başkanı'

cota 905 banliyö bölgesinde al jazeera’nin konuştuğu bütün seçmenler chavez’i desteklediklerini söyledi. ev hanımı olan mireya cecilia maestro, “chavez bize bir sürü hak tanıdı. sosyal programlar, süper marketlere yapılan para yardımları ve yeni konut projelerinin bize çok yardımı dokundu.” dedi.

cota 905’in bir başka sakini antonio tovar, “oldukça pozitif bir değişim söz konusu. hükümet halka çok yardımcı oluyor” dedi.

karakaslı sokak satıcı freddy toledo ise, “ölene kadar chavez’in destekçisiyim. o yoksulun başkanı.. işçileri, onları sömüren özel sektörden koruyarak hepsine yardım ediyor” dedi.

öncekilerden zorlu geçti

1998’den bu yana katıldığı seçimlerde aldığı en düşük oyu alan chavez için de kampanya süreci bu kez daha öncekiler kadar kolay geçmedi. seçim öncesi yapılan anketler capriles ile chavez’in başbaşa gittiğini gösteriyordu.

yaklaşık 14 yıldır iktidarda bulunan chavez son olarak 2006 yılında oyların yüzde 62’sini kazanarak başa gelmişti.

al jazeera’nin caracas muhabiri lucia newman, “bugün chavez’in karizması ve sosyalist planları kazandı” dedi.

chavez’in, dünyanın en büyük petrol rezervlerine sahip ülkelerinden biri olan venezüella’da önümüzdeki altı yıl boyunca sosyalizme geçiş sürecini ve iktidarını güçlendirmeye yönelik politikalar izlemesi bekleniyor.

devlet başkanı’nın bu yılki seçimlerde daha az oy farkıyla kazanmış olması, ülkede artan suç oranı, çukurlarla dolu yollar, elektrik kesintileri ve ülkenin bürokrasisindeki yozlaşma gibi bazı temel problemleri çözmede yetersiz kalışına karşı halkın gösterdiği bir tepki olarak değerlendiriliyor.

emperyalizm karşıtı sosyalist politikalar

1999 yılında iktidara gelen chavez, sosyalist bir program izledi. büyük sanayi kuruluşlarını ve petrol işletmelerini özel sektörün elinden aldı, kamulaştırdı.

kendisini venezüella’ya bağımsızlığını kazandıran simon bolivar’ın ‘varisi’ olarak lanse eden chavez, petrolden elde edilen milyarları yoksulluk karşıtı programlar için kullandı. ücretsiz sağlık hizmetleri, konut ve eğitim olanakları sağlayarak yoksul halkın sevgisini kazandı.

ancak tüm bunları yaparken yüzde 20 ile devraldığı enflasyon yüzde 30'a dayandı. özellikle orta ve zengin sınıfın tepki duyduğu bir lider oldu.

iktidara geldiği günden bu yana emperyalizm karşıtı söylemleri ve politikaları ile dikkat çekerken, iran’dan belarus’a kadar batının kuşku ile baktığı liderler ile yakın ilişkiler kurarak özellikle abd’ye meydan okudu.

geçen yıl kanser teşhisiyle küba'da ilk ameliyatını olan 57 yaşındaki chavez şubat ayında tekrar ameliyat olmuş ve leğen kemiği bölgesinden yaklaşık 2 santimetre büyüklüğünde bir tümör çıkarılmıştı.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;