Venezuela

Venezuela'da Maduro dönemi

Altı yıl boyunca görev yapacak lider "Halkın ve Yüce Komutan'ın ebedi anısı adına anayasaya uyacağıma söz veririm" diyerek yemin etti.

Haberin Öne Çıkanları

Adalet sözü verdi

Gerginlik yaşandı

Altı yıl görevde

Güvenliği aşarak kürsüdeki Maduro'yu iten genç meslite tedirginlik yarattı. [Reuters]

venezuela’da mart ayında ölen hugo chavez’in halefi ilan ettiği nicolas maduro resmen göreve başladı. rakibi henrique capriles'i az farkla geçerek devlet başkanlığı seçiminin galibi olan maduro, "halkın ve yüce komutan'ın ebedi anısı adına anayasaya uyacağıma söz veririm" sözleriyle yemin etti. 

venezuela'nın yeni devlet başkanı, ayrıca herkes için bağımsız ve adil bir ülke kurma sözü verdi.

meclis önündeki yemin töreni sırasında kimliği açıklanmayan bir genç, güvenliği aşarak kürsüdeki maduro'ya ulaşması salonda gerginlik yarattı.

maduro'yu iterek elindeki mikrofonu alan genç, sadece "benim adım nicolas..." diyebildi. elindeki mikrofon meclis başkanı diosdado cabello tarafından geri alınan genç, maduro'nun yanından uzaklaştırıldı.

olay sebebiyle resmi törenin yayına ara verildiği sırada maduro, "güvenlik yetersiz. beni kolayca öldürebilirdi" dedi.

maduro, seçimlerde usülsüzlük yapıldığı iddiasıyla muhaliflere sokaklara dökülmeye çağıran muhalefet lideri henrique capriles'i de hedef aldı. maduro, "capriles'in kışkırtmasıyla çıkan olaylarda sekiz insan hayatını kaybetti" dedi. 

maduro'nun seçimleri kıl payı kazandığının açıklanmasının ardından, muhalefet seçimlerde usülsüzlük yapıldığı gerekçesiyle oyların yeniden sayımını talep etmişti. 

altı yıl görevde kalacak

19 nisan'da yemin eden olan maduro, ocak 2019'a kadar görevini sürdürecek. maduro'nun, ülkede yoksulluk oranını yüzde 50'den yüzde 29'a düşüren chavez'in politikalarını sürdürmesi bekleniyor. 

maduro, önceki başkanlık seçimi sonrası dönemin lideri hugo chavez tarafından başkan yardımcısı olarak atanmıştı. 

eski bir otobüs şöförü ve sendika aktivisti olan maduro, daha önce uzun süre chavez'in en yakın danışmanlarından biri olmuş ve altı yıl boyunca dışişleri bakanı olarak görev yapmıştı.

venezuela'yı 14 yıl boyunca yöneten hugo chavez ise kansere karşı yaklaşık iki yıldır sürdürdüğü mücadeleyi 5 mart 2013 günü kaybetmiş ve 58 yaşında yaşamını yitirmişti.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;