Türkiye

Vice News ekibi tutuklandı

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü görevlileri tarafından gözaltına alınan İngilizce internet haber kanalı Vice News ekibi tutuklandı.

Konular: Türkiye
Vice News muhabiri Jake Hanrahan [Fotoğraf: Facebook]

bölgede yaşanan gelişmeleri haberleştirmek üzere diyarbakır'a giden vice news muhabiri jake hanrahan, kameraman philip pendlebury ile iraklı tercümanları mohammed ismael rasool tutuklandı. 

vice news ekibinin tutuklanma gerekçesi; “silahlı örgüt içinde hiyerarşik yapıya dâhil olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek örgüte yardım etmek”. al jazeera'ye konuşan emniyet kaynakları, gerekçede bahsedilen örgütün irak şam islam devleti (işid) olduğunu belirtti.

vice news avrupa haber yayınları başkanı kevin sutcliffe, tutuklamalar hakkında açıklama yaptı:

“bugün türk hükümeti üç vice news habercisine temelsiz ve korkutucu şekilde yanlış olan ‘örgüte yardım etmek’ suçlamasını yöneltti. bu, onların haberciliklerini sansürleme ve onlara gözdağı verme girişimidir. bu gazeteciler, haksız bir şekilde gözaltına alınmadan önce türkiye’nin güneydoğusundaki diyarbakır’daki durumu yansıtan haberler yapıyordu. vice news olarak, türk hükümetinin bölgeden çok önemli yayınlar yapan habercilerimizi susturma girişimini en sert şekilde kınıyoruz. iş arkadaşlarımız ve arkadaşlarımızın güvenli bir şekilde serbest bırakılması için bütün yetkililerle çalışmaya devam ediyoruz.”

vice news ekibi, 27 ağustos’ta akşam saatlerinde polis tarafından gözaltına alınmıştı. terörle mücadele şube müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alınan gazetecilerin gözaltı gerekçesiyle ilgili bir açıklama yapılmamıştı.
 
abd: endişelerimizi ilettik
 
abd dışişleri bakanlığı sözcüsü mark toner, bakanlık internet sitesinde yayımlanan günlük basın toplantısı tutanaklarına göre,  vice news ekibinin tutuklanmasıyla ile ilgili olarak ankara'ya endişelerini ilettiklerini söyledi.

toner, ifade özgürlüğü ve adil yargının tüm sağlıklı demokrasilerin temel unsurları olduğunu vurguladı ve türkiye'ye, başta kendi anayasasında yer alan, ayrıca avrupa güvenlik ve işbirliği örgütü'ne ve uluslararası insan hakları taahhütlerini yerine getirmesi gerektiğini vurguladı ve ekledi:

"türkiye'nin dostu ve nato müttefiki olarak türk yetkililere aralarında adil yargı, ifade özgürlüğü, medya ve bilgiye erişimin de yer aldığı uygulamalarında evrensel demokratik değerlerin korunmasına çaba göstermeleri için çağrıda bulunuyoruz."
 
kaynak: al jazeera 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;