Doping

WADA doping cezasını katladı

Dünya Anti-Doping Ajansı (WADA) sporculara ilk doping ihlalinde verilecek cezayı dört yıla çıkardı.

Konular: Spor
Fahey, yeni kurallarla sporcuların dopingden uzaklaşacağına ve 'temiz mücadele'nin kazanacağına inanıyor. [AFP]
mevcut durumda sporcular ilk ihlalde iki yıl menle cezalandırılıyor. wada'nın cezayı ikiye katladığı yeni kurallar bütünü 2015'te yürürlüğe girecek.
son olarak bisikletçi lance armstrong'un itirafıyla sporun temel sorunu olarak kendisini gösteren dopingle ilgili yeni kurallar, dört bin değişiklik önerisinin iki yıl boyunca değerlendirilmesiyle oluşturuldu.  
yerini craig reedie'ye bırakan wada başkanı john fahey, "yeni kurallar sayesinde sağlıklı bir şekilde ilerlemek için gereken ortam sağlandı. spor, sporcular ve geleceğimiz için güzel bir gün" dedi. 
ilk doping ihlalinde cezanın dört yıla çıkarılması, yasaklı madde kullanan sporcuların en yakın tarihteki olimpiyatlara katılma şansının da kalmaması anlamına geliyor.  
güney afrika'nın johannesburg kentinde düzenlenen wada dünya kongresi'nde onaylanan yeni kurallar bütününde başka düzenlemeler de getirildi. 
sporcu yasaklı maddeyi bilmeden aldığını ispatlar veya sporcunun başka nedenlerle suçsuz olduğuna kanaat getirilirse cezada indirime gidilebilecek. duruma göre cezanın tamamen kalkması da mümkün. 
numunelerin geriye dönük analiz süresi sekiz yıldan 10 yıla çıkarıldı. sporcudan alınan numuneler, 10 yıl süresince gerektiği takdirde başka yasaklı maddelere bakılmak üzere yeniden incelenebilecek.
federasyonu ya da wada tarafından takibe alınan sporcunun, verdiği adreste 18 ay içinde üç kez bulunmaması halinde dopingli sayılmasında, süre 12 aya çekildi. wada bu konuda sporcunun öne sürebileceği "istemeyerek, unutkanlıktan oldu" gibi mazeretlerin önüne geçmeyi planlıyor.
erdener: "spor için dönüm noktası"
johannesburg'daki konferansa, son dönemde özellikle atletizm ve halter dallarında büyük doping skandallarının yaşandığı türkiye'den de katılım vardı.
türkiye milli olimpiyat komitesi başkanı ve uluslararası olimpiyat komitesi üyesi prof. dr. uğur erdener, wada kongresinde onaylanan kuralların, uluslararası spor için bir dönüm noktası olduğunu söyledi.
uğur erdener, ankara'daki doping analiz laboratuvarının yeniden akreditasyonuyla ilgili çalışmaların hızla devam ettiğini, diğer ülkeler gibi türkiye'de de dopinge sıfır tolerans yaklaşımının geçerli olduğunu vurguladı.
bach: "ömür boyu istedim ama..."
uluslararası olimpiyat komitesi'nin yeni başkanı thomas bach, kongredeki konuşmasında, ilk doping ihlalinde ömür boyu men cezası verilmesini savunduğunu ancak süreç içerisinde yasal konularla uğraşan meskeltaşlarının bunun mümkün olmayacağını kendisine ilettiğini söyledi.
bach, "tüm bu çabalarımızın tek bir amacı var, o da temiz sporcuları, fair play ruhu içinde yarışan sporcuları korumak. dopingle mücadeleye harcanan milyonlarca dolar, bizim için masraf değil, sporun geleceğini garanti altına almaktır" dedi.
wada, hükümetlere ve spor federasyonlarına dopingle ilgili yönetmelik ve kanunlarını yeni kurallara göre düzenlemeleri için bir yıl süre tanıyor.   
kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;