Futbol

Yabancı kuralı dört yıl geçerli

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, yeni yabancı kuralının dört yıl boyunca geçerli olacağını söyledi. PTT 1. Lig'de yabancı sınırı beşe yükseldi.

Demirören 2012'den beri Türkiye Futbol Federasyonu'na başkanlık yapıyor. [Fotoğraf: AA]

türkiye süper lig profesyonel futbol kulüpleri vakfı toplantısı, antalya'da belek turizm bölgesindeki bir otelde düzenlendi.

göksel gümüşdağ başkanlığındaki kulüpler birliği'nin toplantısına, türkiye futbol federasyonu (tff) başkanı yıldırım demirören de katıldı.

toplantının ardından bir açıklama yapan demirören, "yabancı oyuncu kuralı tüm kulüpler tarafından oybirliğiyle kabul edildi. bu kural dört yıl boyunca geçerli olacak. üçüncü sezonda tekrar görüşülerek daha sonraki dönem için planlama yapılacak." dedi.

süper lig'deki kulüplerin başkan veya yöneticilerinin yer aldığı toplantıya fenerbahçe, trabzonspor, gaziantepspor ve balıkesirspor kulüpleri mazeret bildirerek temsilci göndermedi.

yeni kural ne getiriyor?

yeni yabancı kuralına göre süper lig'de takımlar bir sezonda 28 oyuncu ile sözleşme imzalayabilecek. bunların 14'ü yerli, 14'ü yabancı olacak. 14 yabancının 11'i aynı anda sahada olabilecek. 14 yerli oyuncunun ikisi altyapıdan (21 yaş altı), dördü türkiye'de yetişmiş olmalı. ilk 18'de 7 yerli oyuncu zorunluluğu var. ilk 18'deki kalecilerden birinin de yerli olması gerekiyor.

başka bir milli takım forması giyen türk kökenli oyuncular yabancı sayılacak. bu kural, erkan zengin ve veli kavlak gibi sözleşmesi devam eden oyuncuları etkilemeyecek. yaz döneminden itibarenki transferler için geçerli olacak.

ptt 1. lig'de yabancı sınırı üçten beşe çıktı

türkiye futbol federasyonu, ptt 1. lig'de uygulanacak yeni düzenlemeyi internet sitesinden paylaştı. buna göre ptt 1. lig'de kulüpler diledikleri sayıda futbolcuyla sözleşme imzalayabilecekler. kulüplerin a listeleri en fazla 25 oyuncudan oluşacak ve bu 25 futbolcunun en fazla 3'ü kaleci olabilecek.

kulüpler a listelerinde türkiye a milli takımı'nda oynama uygunluğu bulunan en az 15 futbolcuya yer verecekler. bu 15 futbolcudan 2'si yaş sınırı olmaksızın kulübün altyapısından yetişmiş, 4'ü ise türkiye'de yetişmiş futbolcular olacak.  21 yaş ve altında olan futbolcular a listesi'nde yer almaksızın 18 kişilik müsabaka kadrosuna her zaman yazılabilecek.

kulüpler 18 kişilik müsabaka kadrolarında türkiye a milli takımı'nda oynama uygunluğu bulunan en az 13 futbolcuya yer verecekler ve bu 13 futbolcudan bir tanesi kaleci olacak. kulüplerin 18 kişilik kadrolarında yabancı uyruklu en fazla 5 futbolcuya yer verilebilecek. yabancı uyruklu futbolcuların tamamı ilk 11'de yer alabilecek.

yeni sistemle futbol ailesi ile vergi daireleri ve sosyal güvenlik kurumu'na kesinleşmiş borcu olan kulüplere, borçlar ödeninceye veya yapılandırılıncaya kadar transfer yasağı uygulanacak. sistemle, yabancı uyruklu futbolculardan alınacak tescil bedelleri bir fonda toplanacak ve bu fonda toplanan gelirlerin tamamı yerli futbolcularının oynatılmasını teşvik amacıyla kulüplere geri ödenecek. 

kaynak: al jazeera ve dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;