Hava Durumu

'Yağmur ıslatacak mı?'

Meteoroloji’nin 24 saat hizmet veren bölge tahmin ve uyarı merkezini arayanlar, hava durumuyla ilgili tahminleri alırken bazı ilginç sorular da soruyor. Meteoroloji yetkilisi, “'Yağmur yağacak' dediğimizde güneşli hava beklentisi olanlardan 'Bir şey yapamaz mısınız?' ya da 'Yağmur ıslatacak mı?' gibi sorular alıyoruz" dedi.

Konular: Türkiye, Hava Durumu
[Fotoğraf: AA]

meteoroloji 10. bölge müdürü murat asar, bünyelerinde 2013'te hizmete giren bölge tahmin uyarı merkezi’nin, uydudan gelen sinyaller doğrultusunda anlık hava değişimlerini 24 saat takip ettiğini söyledi.

merkezden ayrıca haftanın 7 günü 24 saat hava tahminiyle ilgili çağrılara yanıt verildiğini belirten asar, insanların artık havayla ilgili risk almayı sevmediğini, planlarını yaparken meteorolojinin hava tahminlerinden yararlandığını anlattı.

"yağmur ıslatacak mı?"

asar, merkeze gelen çağrıların bazılarının ise gülümsettiğini söyledi. personele yöneltilen sorulardan bazılarını paylaşan asar, şunları kaydetti:

"çamaşır, halı yıkamadan, açık alanda düğün yapmadan ya da yola çıkmadan önce 'yağmur, kar yağacak mı?' diye vatandaşlarımız soruyor. 'yağmur yağacak' dediğimizde güneşli hava beklentisi olanlardan 'bir şey yapamaz mısınız?' ya da 'yağmur ıslatacak mı?' şeklinde ilginç sorular da alıyoruz. açık alanda düğün planlayanlar iki ay önceden arayarak, düğün yapılacak tarihte havanın nasıl olacağını soruyor."

özellikle kar ihtimali olan günlerde öğrencilerin "okulların tatil olup olmayacağı" sorusunu yönelttiğini dile getiren asar, "böyle zamanlarda telefonlara yetişemiyoruz. 'ne olur okulu tatil edin' şeklinde yakarışlarla karşılaştığımız ise çok sık olmuştur" dedi.

"çamaşır asacağım, yağmur yağacak mı?"

çiftçiler ile ev işi yapan kadınlardan da sıkça telefon aldıklarına dikkat çeken asar, şöyle devam etti:

"ev hanımlarından 'bugün çamaşır asacağım, yağmur yağacak mı?' ya da 'halı yıkayacağım, hava nasıl olacak?' diye soru geliyor. bazı vatandaşlar ise meteorolojinin ölçtüğünü düşünerek, deprem bilgisi almak için arıyor. hava durumunu sorup hemen ardından meteoroloji hakkında teknik bilgi almak, kurumu ziyaret etmek isteyenler oluyor. hiçbir yer ve zaman belirtmeden 'hava durumu nasıl olacak?' diye soranlar var. 'siz nereyi istiyorsunuz?' dediğimizde 'siz nereyi verirseniz kabulümüz' diyenler çıkıyor. meteorolojinin 24 saat çalıştığını bilen, uykusu kaçan bazı vatandaşlarımız, sırf muhabbet etmek için merkezi arıyor. yağmurun kendi bulunduğu sokağa kadar yağıp yağmayacağına dair nokta tahmini isteyenler oluyor. 'haberlerde dinledim, yağmurlu olacağını söylediler ancak bizim köye niçin yağmur yağmadı?' şeklinde sorular da geliyor. yol durumunu soranlar oluyor. karayollarını aramaları gerektiğini söylüyoruz."

"gökyüzünde iz bırakan uçaklar bizim değil"

gökyüzünde iz bırakan uçaklarla ilgili de sıkça soru aldıklarını bildiren asar, "bunların meteoroloji uçağı olduğu bilgisi tamamen yanlıştır. gece farklı bir ışık görenler, yüksek atmosfer gözlemleri amacıyla havaya bıraktığımız meteoroloji balonu zannedip bizi arıyor, 'bu sizin cihazınızın ışığı mı?' diye soruyor" diye konuştu.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;