Bilim-Teknoloji

Yapay zekayı sınamak için yeni test

ABD'li araştırmacılar, on yıllardır bilgisayar programlarının zeka seviyesini ölçmek için kullanılan Turing Testi'ne alternatif geliştirdiklerini açıkladı.

Konular: Bilim-Teknoloji
Yapay zekanın sunabileceği tehditlere karşı açık mektup hazırlandı. [Fotoğraf: Shutterstock]
bir yazılımın insan seviyesinde zekaya sahip olup olmadığını sınayan turing testi'ne alternatif bir yöntem önerildi. georgia teknoloji enstitüsü araştırmacıları, 2001 yılında öne sürülen lovelace test'i geliştirerek yeni bir test hazırladı. 
araştırmanın başında yer alan profesör mark reidi, 'lovelace 2.0' olarak da adlandırılan testin, yapay zekanın insan gibi bilgi oluşturabilmesine odaklandığını belirtti. lovelace 2.0, turing'den farklı olarak yazılımların bilgiyi dönüştürme yeteğini değil ama hikaye, şiir veya çizim gibi işleyip işleyemediğini sınıyor. 
bbc'ye açıklama yapan reidi, "yaratıcılık sadece insanlara özgü değil ancak insan zekasını en ayırt edici özelliklerinden biri" ifadesini kullandı. reidi, bilgisayar programının insan seviyesinde zeka gerektirdiği kabul edilen içeriklerden bir olgu yaratabilmesi halinde lovelace 2.0 testinden geçmiş sayılacağını söyledi. 
turing yerine kullanılabilir mi? 
uzmanlar, lovelace 2.0'ın turing testi yerine kullanılıp kullanılamayacağı konusunda emin değil. 
turing testi, bilgisayar programıyla yapılan beş dakikalık yazılı söyleşilerle gerçekleşiyor. eğer yazılım söyleşilerin yüzde 30'undan fazlasında jüriyi insan olduğuna ikna edebilirse, testi geçmiş sayılıyor. eugene adı verilen ve 13 yaşındaki bir çocuğu taklit eden yazılım, haziran ayında bunu başararak 65 yıllık turing testi'ni geçen ilk bilgisayar programı olmuştu. 
lovelace 2.0'ın insan ile makineyi ayıran yaratıcılık üzerine odaklanması ise bazı uzmanlar tarafından yanlış bir değerlendirme şekli olarak kabul ediliyor.
 
kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;