Mısır'da darbe dönemi

'Yaptıklarını gözden geçirmesi şart'

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Mısır'la ilişkilerin düzelmesi konusunda "Tabi ki biz de Mısır'la ilişkilerimizin normalleşmesini isteriz ama bu ilişkilerin normalleşmesini isterken Mısır'la ilişkilerimizi anormal hale getiren, Mısır'daki demokrasiyi rafa kaldıran hatta Mısır'daki demokrasiyi çöpe atan bu askeri darbe rejiminin de yaptıklarını gözden geçirmesi şarttır" dedi.

[Fotoğraf: AA]

başbakan yardımcısı ve hükümet sözcüsü numan kurtulmuş, bakanlar kurulu sonrası basın toplantısı yaptı. başbakan binali yıldırım'ın açıklamaları sonrasında mısır'a bakanlar düzeyinde bir heyetin gidip gitmeyeceği sorulan kurtulmuş, "şu anda henüz mısır'la ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda türkiye ile mısır arasında resmi ya da gayri resmi hiçbir adım atılmış değildir" dedi.

"türkiye halkıyla mısır halkı kardeş iki halktır. bizim mısır halkına düşman olmamız, mısır halkına soğuk davranmamız asla düşünülemez." diyen kurtulmuş, şöyle devam etti:

"biz mısır'da demokratik bir ilkeyi savunduk. ne yazık ki mısır'da demokratik olarak seçilmiş hükümet askeri darbeyle iş başından uzaklaştırıldı. türkiye ile mısır arasındaki ilişkileri bozan gelişme, bu gelişmedir. türkiye cumhuriyeti hükümetleri darbeciliğe karşı olduğu için mısır'la olan ilişkisini askıya almıştır. bu türkiye'nin ne halk ne devlet ne hükümet olarak türkiye'nin mısır halkıyla düşmanlığı anlamına hatta mısır halkıyla soğukluğu anlamına gelmez. türkiye bir ilkeyi ortaya koymaktadır. hala eski cumhurbaşkanı, seçilmiş cumhurbaşkanı sayın mursi başta olmak üzere çok sayıda insanın hapiste bulunması kabul edilebilir bir durum değildir. tabi ki biz de mısır'la ilişkilerimizin normalleşmesini isteriz ama bu ilişkilerin normalleşmesini isterken mısır'la ilişkilerimizi anormal hala getiren, mısır'daki demokrasiyi rafa kaldıran hatta mısır'daki demokrasiyi çöpe atan bu askeri darbe rejiminin de yaptıklarını gözden geçirmesi şarttır. dost bir ülkenin insanı olarak şu tavsiyede bulunuyoruz. bu tür anti demokratik, baskıcı, 'ben yaptım, oldu' zihniyetindeki uygulamalardan mısır halkına da mısır siyasetine de bir fayda gelmez. mısır hükümetinin bütün bu yaptıklarını gözden geçirmesini, bu anlamda iyileştirme adımlarını atmasını, bunun sonucu olarak da türkiye-mısır ilişkilerinin iyileşmesini temenni ederiz"

şaban dişli'nin açıklaması

ak parti genel başkan yardımcısı şaban dişli,  6 temmuz'da yaptığı açıklamada rusya ve israil'le yeni açılımın yapıldığını, bayramdan sonra mısır'a da heyet gönderileceğini söylemişti. 

mısır-türkiye ilişkilerinin normalleşmesi için nisan ayında suudi arabistan kralı selman devreye girmiş, beş günlük kahire ziyaretinin ardından ankara'ya resmi bir ziyaret gerçekleştirmişti. al jazeera'ye bilgi veren bir türk diplomat, kral selman'ın iki ülke ilişkilerinin normalleşmesi için iki tarafa da kuvvetli mesajlar verdiğini söyledi. kral selman'ın ziyaretlerinin ardından istanbul'da düzenlenen islam işbirliği teşkilâtı zirvesine mısır dışişleri bakanı sami şükri de katıldı, kısa bir konuşma yaptıktan hemen sonra kahire'ye geri döndü. türk diplomat "şimdilik hedeflenen zaten buydu, daha ileri düzeyde adımlar gelecek dönemde atılacak" yorumunu yapmıştı.

ilişkilerde yumuşama sinyalleri veren ankara, darbe döneminde başta seçilmiş cumhurbaşkanı muhammed mursi olmak üzere siyasi tutukluların durumunda yeni düzenlemeler yapılmasını talep ediyor. dışişleri bakanı çavuşoğlu, hakkında idam kararı verilmesinin ardından, "biz başından beri mursi bir üçüncü ülkeye gitsin diyoruz" açıklaması yapmıştı.

kaynak: dha, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;