Türkiye

Yargıtay 'Umut Davası'nda cezaları onadı

Yargıtay 9. Ceza Dairesi; Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı, Bahriye Üçok ve Muammer Aksoy'un öldürülmesi olaylarını da kapsayan "Umut Davası"nda 8 sanığa verilen hapis cezalarını onadı.

Konular: Türkiye
Cumhuriyet gazetesi yazarı Uğur Mumcu 24 Ocak 1993'te otomobiline yerleştirilen bombayla öldürülmüştü. [AA-Arşiv]

gazeteci-yazar uğur mumcu suikastının faillerini yakalamak amacıyla başlatılan, daha sonra ortaya çıkan bağlantılar üzerine prof. dr. ahmet taner kışlalı, prof. dr. muammer aksoy ve doç. dr. bahriye üçok’un öldürülmesi gibi birçok olayı kapsayan 'umut operasyonu'na ilişkin davada, yargıtay sekiz sanığa verilen hapis cezalarını onadı.

yargıtay, daha önce ankara 11. ağır ceza mahkemesi'nin verdiği kararları bozmuştu. 

bozma kararının ardından yerel mahkeme ocak 2013'te üç sanığa 'yasadışı tevhid-selam ve kudüs ordusu' örgütünü kurmak ve yönetmek suçundan 12 buçuk yıl, beş sanığa ise aynı örgüte üyelikten 6 yıl 3’er ay hapis cezası vermişti.

davanın başlangıcı

2004 yılında kaldırılan devlet güvenlik mahkemesi'nde (dgm) görevli savcı hamza keleş, istanbul'da hizbullah örgütüne yönelik 17 ocak 2000 tarihinde düzenlenen operasyonda elde edilen deliller üzerine, 11 temmuz 2000 tarihinde 17 sanık hakkında dava açtı. savcı dokuz sanık hakkında idam talep etti. 

soruşturma, mumcu suikastının faillerini yakalamak amacıyla başlatıldı, daha sonra ortaya çıkan bağlantılar üzerine kışlalı, aksoy ve üçok'un öldürülmesi gibi 22 olayı kapsadı.

kaynak: al jazeera ve anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;