Türkiye

Yargıtay ve Danıştay üyeleri seçildi

HSYK, yargı paketinin yasalaşmasının ardından Yargıtay'ın 144, Danıştay'ın 33 üyesini belirledi. Cemaat soruşturmasını yürüten Savcı Hakan Yüksel ile 'böcek' iddianamesini hazırlayan Savcı Durak Çetin Yargıtay'ın yeni üyeleri arasında.

Konular: Türkiye

hakimler ve savcılar yüksek kurulu (hsyk), kamuoyunda yargı paketi olarak bilinen düzenlemeyle yargıtay'a seçilen 144, danıştay'a seçilen 33 üyenin ismini açıkladı. 

danıştay'ın geri kalan 9 üyesi ise cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan tarafından belirlendi.

buna göre erdoğan, danıştay üyeliklerine başbakanlık güvenlik işleri genel müdürü ali ürker'i, elektrik üretim aş genel müdürlüğü'nün eski birinci hukuk müşaviri ve enerji piyasası düzenleme kurumu hukuk dairesi başkanı fatih mehmet alkış'ı, enerji ve tabii kaynaklar bakanlığı müsteşar yardımcısı ilker sert'i, gümrük ve ticaret bakanlığı kooperatifçilik genel müdürü ismail kalender'i, çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı müsteşar yardımcısı mahmut ballı'yı, enerji ve tabii kaynaklar bakanlığı teftiş kurulu'nun eski başkanı cevdet malkoç'u, posta ve telgraf teşkilatı aş genel müdürü osman tural'ı, kocaeli büyükşehir belediye başkanlığı 1. hukuk müşaviri taha erdinç bülbül'ü ve göç idaresi genel müdürlüğü birinci hukuk müşaviri zeynep kenan'ı seçti.

öne çıkan isimler

ankara cumhuriyet başsavcısı fethi şimşek yargıtay üyeliğine seçildi. telekominikasyon iletişim başkanlığı’nın kurucularından olan şimşek, 2013 yılında ankara başsavcılığı'na atanmıştı.

gülen cemaati ve tib soruşturmalarını yürüten ankara anayasal suçlar soruşturma bürosu'nda çalışan savcı hakan yüksel de yargıtay üyeliğine seçildi.

erdoğan'ın başbakanlık yaptığı dönemde ofisinde ve evinde bulunan ‘böcek’ tabir edilen dinleme cihazlarıyla ilgili soruşturmada polisler hakkında iddianameyi düzenleyen savcı durak çetin yargıtay üyeliğine seçildi.

özel yetkili mahkemelerin kapatılmasıyla anayasal suçlar soruşturma bürosu'nun başında görevlendirilen savcı vali dalgalı da yargıtay üyeliğine seçildi. dalgalı, deniz feneri soruşturmasını yürütmüş ve dosyadaki şüphelilerin serbest kalmasını sağlamıştı.

paris cinayetleri soruşturması, kozmik oda soruşturması gibi önemli soruşturmaları yürüten savcı sadık bayındır da yargıtay üyeliğine seçildi.

hsyk seçimleri öncesi yargıda birlik platformu adına çalışan savcı abbas özden, hakim gülsüm mısır, hakim hayri keskin de yargıtay üyeliğine seçilen isimlerden.

dönemin ankara özel yetkili başsavcıvekili murat esen de yargıtay üyeliğine seçilen isimler arasında.

dink soruşturmasını yürüten savcı

yargıtay’a üye seçilenler arasında hrant dink soruşturmasını yürüten savcı da yer aldı. soruşturma kapsamında eski emniyet görevlileri celalettin cerrah, ramazan akyürek, ali  fuat yılmazer ve sabri uzun gibi isimlerin ifadelerini alan yusuf hakkı doğan 144 üyeden biri oldu.

25 aralık soruşturmasının yürütüldüğü sırada terörden sorumlu istanbul cumhuriyet başsavcıvekili olan oktay erdoğan da yargıtay’a giden isimler arasında. erdoğan 25 aralık soruşturmasının ortaya çıkmasının ardından bakırköy’e başsavcıvekili olarak atanmıştı.

aoç için karşıt oy kullanan hakim yargıtay üyesi oldu

ankara 11. idare mahkemesi başkanı eyüp kaya, danıştay üyeliğine seçildi. kaya yeni cumhurbaşkanlığı sarayı'nın yapıldığı atatürk orman çiftliği arazisinin sit alanına geri dönüştürülmesi için açılan davada karşıt oy kullanmıştı. mahkemenin iki üyesinin görüşüne katılmayan kaya, 7 hektarlık alanda insanlık tarihi, savaş tarihi ile milli tarih açısından, milli mücadele ve türkiye cumhuriyeti'nin kuruluşunda büyük ve önemli olayların cereyan ettiğine ilişkin bir bulgunun olmadığının anlaşıldığını belirtti.

kaya, aoç'nin tarihi sit özelliği bulunmadığı anlaşılan bu kısmı hakkında sit şerhinin kaldırılması yönündeki kararın yürürlükteki mevzuat göz önüne alındığında hukuka aykırı olmadığını savunmuştu.

yargıda birlik platformu'ndan seçilenler

hükümete yakın yargıda birlik platformu (ybp) için çalışan adalet bakanlığı müsteşar yardımcısı cafer ergen ve türkiye adalet akademisi hakimi hasan odabaşı danıştay üyeliğine seçildi.

bir başka ybp üyesi ankara idare mahkemesi başkanı dr. gürsel özkan danıştay üyeliğine seçildi. özkan yargıdaki cemaat yapılanmasına karşı bir araya geldiklerini belirterek, yargıdaki cemaatçi yapılanmayı ancak ybp’nin etkisizleştirebileceğini öne sürmüştü.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;