Gülen örgütü soruşturmaları

Yargıtay’da 'hükümet listesi' kaybetti

Yeni yasayla yapısı değiştirilen Yargıtay'da, Birinci Başkanlar Kurulu üyeliği için 3 Temmuz'dan bu yana süren seçimler tamamlandı. Hiçbir üyenin yeterli sayı olan 194 oyu bulamaması yüzünden uzayan seçimlerde hükümetin desteklediği iddia edilen Yargıda Birlik Platformu listesi kaybetti. Cemaat'e yakın üyelerin oy dağılımında diğer adaylara destek vererek dengeleri değiştirdiği öğrenildi.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Yargıtay seçimleri

Hükümet seçimleri kaybetti

Cemaat oyları böldü

Yargıtay 14. Ceza Dairesi Başkanı Mehmet Akarca, Yargıtay Cumuhuriyet Başsavcılığına seçildi.

yargıtay’ın yapısını değiştiren kanunun yürürlüğe girmesinin ardından yapılan yargıtay birinci başkanlık kurulu seçimleri bitti. 3 temmuz'dan bu yana süren seçimlerde hükümetin desteklediği iddia edilen yargıda birlik platformu, kendi listesindeki üyelerin seçilmesi için yoğun çaba sarf etti. ancak cemaat'in yargıtay seçimlerinde oyları bölmesi nedeniyle hükümet listeleri seçilemedi.

yargıtay kaynaklarından alınan bilgiye göre, yargıtay başkanı'nın istediği adaylar seçimi kazandı. hükümete yakın adaylar kurul üyeliğine seçilemedi. al jazeera'nin yargı kaynaklarından edindiği bilgiye göre, cemaat'e yakın üyelerin oy dağılımında diğer adaylara destek vererek dengeleri değiştirdiği öğrenildi. 

'listeler çarpıştı'

yargıtay birinci başkanlık kurulu üyeliği seçimlerini al jazeera’ye değerlendiren yargıtay üyesi ali suat ertosun, seçimlerde "hükümet ve yargıtay başkanı'nın listelerinin çarpıştığını" söyledi:

“seçimleri başkanın listesi kazandı. hükümetin listesinden yedeklerden giren oldu ancak asıl üyeliğe seçilemediler. seçim sonrası başkanlık divanı, dairelerin işbölümünü belirleyecek. divan 38 daire içinden istediği kadar ceza dairesi oluşturabilecek. eskiden 15 ceza dairesi, 23 hukuk dairesi vardı. ancak yeni divan kaç ceza ve hukuk dairesi olacağını yeniden belirleyecek. ceza dairelerinde iş yoğunluğu sıkıntısı olduğu için hukuk daireleri ceza dairelerine çevrilecektir. tüm bu kararlar alındıktan sonra genel kurulun onayına sunulacak.”

buna göre yargıtay'da ceza ve hukuk dairelerindeki işbölümünü belirleyecek olan birinci başkanlık kurulu'na şu üyeler seçildi.

asıl üyeler

yargıtay 8. hukuk dairesi üyesi nebahat şimşek, 15. ceza dairesi üyesi mustafa kaya, 13. hukuk dairesi başkanı rahmi ünal, 2. hukuk dairesi üyesi mahmut kamacı, yargıtay 4. ceza dairesi başkanı halim aşaner, 5. ceza dairesi başkanı bahri demirel, 12. ceza dairesi üyesi saniye tarhan, 14. hukuk dairesi başkanı ali sezgin, 1. hukuk dairesi başkanı hacı hüseyin ünaldı, 1. ceza dairesi başkanı şerafettin iste, 18. hukuk dairesi üyesi osman yurdakul ve 11. ceza dairesi üyesi mesut budak birinci başkanlık kurulu'nun asıl üyeleri oldu.

yedek üyeler

yedek üye olarak ise 2. ceza dairesi başkanı nedim baran, 8. ceza dairesi üyesi bekir özenir, yargıtay 5. hukuk dairesi başkanı naci başsorgun, 15. hukuk dairesi başkanı aysel özgür, 7. ceza dairesi başkanı mehmet mutlu, 6. ceza dairesi üyesi rıza şahin, 21. hukuk dairesi üyesi ibrahim kır ve 17. hukuk dairesi üyesi sabri eyüp baydar seçildi.

yeni kanunla asıl üye sayısı 8'den 12'ye, yedek üye sayısı 4'ten 8'e çıkarıldı. üyeler 10 gün içinde, iş durumunu dikkate alarak ceza ve hukuk dairelerinin sayısıyla bu daireler arasındaki işbölümüne ilişkin karar tasarısını hazırlayacak ve yargıtay büyük genel kurulu'nun onayına sunacak. 

yargıtay kanunu haziranda geçti

yargıtay'ın yapısını değiştiren kanun tbmm'den uzun görüşmelerin ardından bir ayda geçmişti. 12 mayıs’ta taslak olarak tbmm'ye getirilen değişiklik kanunu 13 haziran’da meclis genel kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. cumhurbaşkanı abdullah gül’ün onaylaması sonrası yürürlüğe girdi.

yargıtay'da 3 temmuz'da başlayan birinci başkanlık kurulu üyeliği seçimlerinde hiçbir aday 194 oya ulaşamadığı için seçimler 14 temmuz'a kadar tekrarlandı. seçimler bazı üyelerin aynı aday üzerinde birleşerek 194 oya ulaşmasını sağlayınca sona erdi ve üyelikler belirlendi. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;