Eğitim

Yarıyıl tatili başladı

Okullarda ilk yarıyıl sona erdi. Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lisede okuyan yaklaşık 18 milyon öğrenci ve 900 bin öğretmen yarıyıl tatiline girdi. Karnelerini alan öğrenciler, iki hafta sürecek tatilin ardından 6 Şubat'ta ders başı yapacak. Uzmanlar çocukların karne notlarına göre yargılanmaması, başka öğrencilerle kıyaslanmaması gerektiğini söylüyor.

Konular: Türkiye
2016-2017 eğitim öğretim yılının birinci yarılı sona erdi. [Fotoğraf: AA]

okulöncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde eğitim alan yaklaşık 18 milyon öğrenci ve 900 bin öğretmen 2016-2017 eğitim öğretim yılının birinci yarılını tamamladı. bugün karne alan öğrenciler 23 ocak-3 şubat arasında tatil yapacak. eğitim öğretim yılının ikinci dönemi ise 6 şubat pazartesi başlayacak.

bakan yılmaz: tatilde ödev yok  

birinci yarıyıl kapanış töreni milli eğitim bakanı ismet yılmaz'ın katılımıyla ankara fen lisesi'nde gercekleştirildi. 12-a sınıfı öğrencileri karnelerini bakan yılmaz’ın elinden aldı. öğretmenlere ödev verilmemesi konusunda tekrar uyarıda bulunan yılmaz, "hem özel hem devlet okullarında öğrencilerimizin hiçbirisine ödev verilmeyecek. onun yerine öğrencilerimiz sanatsal, kültürel ve sosyal yönde gelişimlerini sağlayacak aktivitelere yönlendirilebilir. tatil dönüşü de derste üç dakika içinde yaptıklarını anlatabilsin, diyoruz" diye konuştu. 

uzmanlar da  çocukların karne notlarına göre yargılanmaması, başka öğrencilerle kıyaslanmaması gerektiğini vurguluyor. dicle üniversitesi (dü) psikolojik ve sosyal danışmanlık uygulama ve araştırma merkezi müdürü yrd. doç. dr. özlem tolan, her çocuğun başarı durumunun aynı olmadığını anlatıyor. tolan, ebeveynlerin aşağılamadan, azarlamadan ve onlara psikolojik şiddet uygulamadan, başarılı oldukları dersler için çocuklarını takdir etmeleri gerektiğini belirterek, ailelerin öğrencilerin başarısız oldukları dersler ve alanlar için de çözüm odaklı yaklaşmalarının önemini vurguluyor:

"çocuğunuzu kıyaslamayın"

"'sen tembelsin, sen yapamıyorsun, sorumsuzsun' gibi sözler söylemesi çocuklarda öz güven kaybına ve travmalara yol açıyor. öğrenme güçlükleri, dikkat eksikliği ya da yaşanılan ağır stresli bir olay karşısında verdiği duygusal tepkilerle çocuk başarısız olabilir. zorlandığımız durumlarda lütfen bir uzman desteği alalım. çocuğumuzu her haliyle kabul etmeli, bunu ona yansıtmalıyız. anne babalar çocuklarını asla başka çocuklar ile kıyaslamasın. bu, öz güven kaybına ve çocukların kendisini değersiz görmesine yol açar. karnesinde zayıf olan çocuklar da tatili hak ediyor. karne notu çocuğun o dönem işlenen derslerdeki başarısını gösteriyor. bu genel durum olarak algılanmamalı."

tolan, 15 günlük zaman diliminde ailelere çocuklarıyla kaliteli zaman geçirmelerini de tavsiye etti.  

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;