IŞİD

'Yasal boşluk yok'

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Suriyeli muhaliflerin eğitilmesiyle ilgili daha önce alınmış uluslararası kararlar olduğunu, dolayısıyla yasal boşluğun bulunmadığını söyledi.

Davutoğlu, Singapur Başbakanı ile basın toplantısında soruları yanıtladı. [Fotoğraf: AA]

başbakan ahmet davutoğlu, ankara'da ağırladığı singapur başbakanı lee hsien loong'la görüşmesinin ardından yaptığı basın toplantısında işid'e karşı koalisyonla türkiye arasındaki görüşmelere dair soruları yanıtladı. suriyeli muhaliflerin eğitilip techizatlandırılmasıyla ilgili olarak yasal dayanağın ne olduğu sorusuna davutoğlu,"uluslararası toplumun aldığı kararlar var. ayrıca bütün türkiye’de bu tarz faaliyetler ki, biz baştan beri suriyede ılımlı muhalifleri desteklemek için hep gündeme getirdiğimiz bir konudur, o bakımdan yasal bir boşluk yoktur" yanıtını verdi. 

'güvenli bölgeyle tampon bölge karıştırılmamalı'

başbakan, türkiye'nin 'güvenli bölge' talebiyle ilgili koalisyon güçlerinin yaklaşımını da anlatı. başbakan şunları söyledi: 

"güvenli bölge talebi tampon bölge ile karıştırılmamalı. asıl kast ettiğimiz husus zavallı masum suriye halkının kendini güvende hissedeceği bölgeler ihdas edilmesidir. biz bunları 2011’de de teklif ettik. eğer o gün güvenli bölgeler ihdas edilseydi bu kadar suriyeli sınırlarından çıkmazdı. hava operasyonları devam ederken, bir taraftan ışid’e op. devam edersen bir yandan halep bombalanırken uçuşa yasak bölge olmazsa, komşu ülkelere daha büyük göç dalgaları olmasından endişe ediyoruz. insani gerekçelerle güvenli bölge talebinde bulunuyoruz. güvenli bölgelerde suriyeli mazlum halk oralarda kalır ve ihtiyaçları orada karşılanır. uçuşa yasak bölgelerde son 3 buçuk yıl, esas mülteci akınlarının hava saldırılarının olduğu zamanlarda olduğunu biliyoruz. birden sayı 100 binlere nasıl çıktı halep, idlib, tel abyad’a havadan varil bombalar atıldığı zaman. sivil halkın korunması şart. bunlar türkiye’nin aklına gelen afaki fikirler değil, yaşadığımız tecrübelerle yaptığımız tekliflerdir. türkiye’nin bu haklı kaygıları giderilmeden suriye içinde bizim için risk oluşturacak bir çaba içine girmemizi kimsenini beklememesi icap eder. yardımları yapmaya devam edeceğiz, suriyedeki ılımlı muhaliflerin desteklenmesi çağrısı yeni değildir."

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;