Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu

Yasin Kadı gazeteye ilan verdi

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun 25 Aralık tarihli ikinci dalgasında adı geçen Suudi İşadamı Yasin Kadı, iddialara gazeteye verdiği ilanla yanıt verdi. Suudi işadamı, El Kaide ile ilişkisi iddaları için 'iftira' dedi.

Konular: Türkiye

bakan çocuklarının tutuklandığı yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasından sonra, 25 aralık'ta savcılar ikinci bir gözaltı talimatı vermiş ancak polis bunu uygulamamıştı. bu operasyonda gözaltına alınmasi istenenlerden biri de suudi işadamı yasin kadı'ydı.

el kaide örgütünün finansörü olduğu iddia edilen, başbakan tayyip erdoğan'ın 'kendim kadar güvenirim' dediği yasin kadı, hakkındaki iddiaları gazetelere verdiği ilanla yanıt verdi. 

kadı'nın imzalı tam sayfa ilanda, "el kaide veya herhangi bir terör örgütü ile ilintili olduğum yönündeki haber ve yorumlar gerçeği yansıtmayan itham ve iftiralardan ibarettir." deniliyor.

'suçsuzluğum ispatlandı'

yasin kadı, türkiye'de ve yurt dışında hakkında açılan davalarda suçsuzluğunun ispatlandığını savundu. devam eden bir davanın da olmadığını söyledi. ilandaki ilgili bölüm şöyle:

"batılı bazı ülkelerdeki aynı içerikli yalan ve iftira haberlerine karşı avrupa'da ve birleşmiş milletler nezdinde açtığım davalar sonucunda 2007'de isviçre, 2008 ve 2010'da avrupa birliği ve ingiltere, yine abd'nin ve diğer ülke temsilcilerinin de olduğu 5 ekim 2012 tarihli bm yetkili organları tarafından tespit verilen kararla suçsuzluğum ispatlanmıştır. söz konusu iddialarla ilgili türkiye'de de adli makamlar tarafından soruşturma yürütülmüş ve hakkımda 'takipsizlik' kararı verilmiştir. tc bakanlar kurulu'nun 11 ekim 2012'de aldığı ve resmi gazete'de yayımlanmış kararı ile aleyhimdeki bütün idari kısıtlamalar da kaldırılmıştır."

kadı ilanda, başbakan erdoğan veya oğlu bilal erdoğan ile ilişkisi hakkında herhangi bir ifadeye yer vermedi. 'asılsız haber ve yorumlar'la ilgili yasal yollara başvuracağını ekledi.

mal varlığı donduruldu, hakkında davalar açıldı

17 aralık'ta başlatılan yolsuzluk ve rüşvet operasyonundan sonra 25 aralık'ta ikinci bir operasyonun talimatı verilmişti.

soruşturmayı yürütürken görevden alınan savcı muammer akkaş, aralarında başbakan'ın oğlu bilal erdoğan'ın oğlunun da olduğu 41 kişi için gözaltı kararı verdi. ancak polis savcılığın talimatını yerine getirmedi.

yasin kadı'nın son olarak başbakan erdoğan'ın oğlu bilal erdoğan ile çekilen fotoğrafları ortaya çıktı.

el kaide bağlantısı iddiası abd'den

yasin kadı hakkındaki iddialar eskiye dayanıyor.

üniversite eğitimini abd'de alan el kadı'nın yine abd'de yöneticisi olduğu vakfın mal varlığı dondurulmuştu. gerekçe de, bir vakfa yaptığı bağışın hamas'a gönderildiği iddiasıydı.

abd'deki 11 eylül 2001 saldırılarından sonra da abd'deki mal varlığı 'teröre destek verdiği' gerekçesiyle dondurulmuştu.

o dönemde kadı'nın da içinde olduğu yardım vakıflarının el kaide'ye para aktardığı iddia ediliyordu. kadı, avrupa birliği'nin de yaptırım listesinde yer aldı.

hem abd hem de ab tarafından hakkında davalar açıldı, bu davalardan beraat etti.

türkiye'de de bm, abd ve ab kararlarına dayanarak aralık 2001′de bakanlar kurulu kararıyla el kadı'nın malvarlığı durduruldu. ancak temmuz 2006'da danıştay bu kararı iptal etti. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;