Bilim-Teknoloji

Yaşından büyük gösteren gen belirlendi

Bilim insanları, bazı insanları olduğundan daha yaşlı gösteren geni belirledi. Current Biology adlı akademik dergide yayınlanan araştırma sorunçlarına göre, yaşlı görünmenin nedeni soluk ten ve kızıl saç çıkmasına neden olan MC1R adlı gen.

Konular: Bilim-Teknoloji

hollanda'nın rotterdam üniversitesi'nden araştırmacı manfred kayser, insanları yaşından büyük gösteren genle ilgili olarak "ilk kez, kısmen de olsa bazı insanların olduklarından daha yaşlı, bazılarının da daha genç görünmesinin nedenini anlamış durumdayız" açıklamasını yaptı. 

daha önceki araştırmalarda bir kişinin genleriyle çevresel faktörlerin görünümüyle bağlantısı olduğu sonuçlarına ulaşılmıştı. 

insanların kaç yaşında göründükleri, sağlık durumlarıyla ilgili bilgi verdiği için önemli. 

rotterdam ünivcersitesi'ndeki çalışmada 2 bin 600 yaşlı hollandalı'nın genleri incelendi. raporda, "yüzün göründüğü yaşın mc1r genindeki dna farklılıklarıyla güçlü şekilde bağlandılı olduğu saptandı" bilgisi verildi. 

araştırmacılar, iki farklı avrupa çalışmasında da aynı sonucu doğrular bulgular elde ettiklerini söyledi. 

mc1r genindeki farklılıklar yaş, cinsiyet, ırk ve güneş yanığı gibi etkenlerden etkilenmiyor. 

mc1r geni ayrıca iltihap ve dna tamiri gibi biylojik aktivitelerden de sorumlu. 

kaynak: afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;