Çevre

Yavru deniz kaplumbağalarından ilk adım

Adana'da koruma altında bulunan Akyatan kumsalındaki 140 yuvadan çıkan 7 bin yavru deniz kaplumbağası denize ulaştı. Sezon sonuna kadar bu sayının 20-25 bine ulaşması bekleniyor.

Konular: Türkiye

nesli tehlike altında olan yeşil deniz kaplumbağasının akdeniz'deki önemli yuvalama alanlarından biri adana'nın karataş ilçesindeki akyatan kumsalı. kumsalın uzunluğu 21 kilometre. buradaki yaban hayatı geliştirme sahası'nda bulunan yuvalardan yeşil deniz kaplumbağası yavruları çıkmaya devam ediyor. mayıs sonundan itibaren 140 yuvadan çıkan 7 bin deniz kaplumbağası denize ulaştı. doğal hayatı koruma vakfı (wwf-türkiye) ekipleri de alandaki koruma çalışmalarını sürdürüyor.

wwf-türkiye akyatan deniz kaplumbağası koruma ekibinin lideri can yılmaz, yeşil deniz kaplumbağalarının türkiye'de akyatan, samandağ ve kazanlı'da yoğunluk gösterdiğini söyledi. yılmaz, "yaklaşık dokuz yıldır burada koruma çalışmaları yürütüyoruz. bu kapsamda kaplumbağa yuvalarına çakal ve yaban domuzların zarar vermemesi için, yuvaları tel kafesle çevreleyerek zarar görmesini engelliyoruz" dedi.

"448 yuva tespit edildi"

mayıs ayı sonunda başladıkları çalışmalarının 15 eylül'e kadar süreceğine işaret eden yılmaz, "bu sezon 448 yeşil deniz kaplumbağası yuvası tespit edildi. şu ana kadar 140 yuvadan çıkan yaklaşık 7 bin yavru yeşil deniz kaplumbağası denize ulaştı. yuvadan çıkışlar sürüyor. sezon sonuna kadar yaklaşık 20-25 bin yavrunun denize ulaşmasını bekliyoruz" diye konuştu.

yılmaz tüm önlemlere rağmen yuvaların yüzde 25'i yaban hayvanları tarafından tahrip edildiğini de söyledi.

kaynak: anadolu ajansı 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;