Ortadoğu

Yayladağı kapısı kapatıldı

Reyhanlı saldırılarını araştıran Ankara, faillerin kaçışını önlemek için Türkiye-Suriye sınırındaki gümrüğü geçici olarak devre dışı bıraktı.

Konular: Türkiye, Suriye

Haberin Öne Çıkanları

Bakan açıkladı

'Uzantıları var'

51 kişi ölmüştü

Şam rejimi taraftarlarının Yayladağı Gümrük Kapısı'ndan giriş yapmasını engellemek için önlem alındığı ifade edildi.
Şam rejimi taraftarlarının Yayladağı Gümrük Kapısı'ndan giriş yapmasını engellemek için önlem alındığı ifade edildi. [AA]

gümrük ve ticaret bakanı hayati yazıcı, suriye ile türkiye arasındaki geçişleri sağlayan kapılardan hatay'daki yayladağı gümrük kapısı'nın geçici olarak kapatıldığını açıkladı.

sınır kapılarını çok sıkı şekilde takip edip denetlediklerini ifade eden yazıcı, aynı kentin reyhanlı ilçesinde meydana gelen patlamadan sonraki gün yayladağı gümrük kapısı'nı faillerin kaçmasını önlemek amacıyla geçici olarak kapattıklarını aktardı.

geçen süre zarfında birtakım değerlendirmeler yaptıklarını, suriye hükümeti taraftarlarının türkiye’ye giriş-çıkış yaptığı tek kapının yayladağı gümrük kapısı olduğu sonucuna vardıklarını belirten yazıcı, "güvenlik algısı son derece yüksek. dolayısıyla insanların, giren-çıkan insanların her birini hiç kaçırmadan ya fiziki olarak aramaya tabi tutacaksınız veya başka yöntemleri devreye sokacaksınız" ifadesini kullandı.

ankara, suriye'de yaşanan olaylar nedeniyle cilvegözü, öncüpınar, karkamış ve akçakale kapılarındaki gümrük hizmetlerini 24 temmuz 2012 ve 20 eylül 2012 tarihlerinde yeniden düzenlemişti.

erdoğan: yargı kararı beklenmeli

başbakan recep tayyip erdoğan da abd'deki resmi temaslarının ardından geldiği istanbul'da düzenlediği basın toplantısında reyhanlı’daki saldırıya ilişkin açıklamalarda bulundu.

erdoğan, bir soru üzerine gözaltına alınan 18 şüpheliden 12'sinin tutuklandığını hatırlattı.

bu kişilerin, şu andaki ilk kanaatlere, elde edilen bilgilere göre, olayın failleri olma ihtimalinin yüksek olduğunu belirten erdoğan, şöyle konuştu:

"şu anda yargı kanaatini açıklamadığı sürece bu konuda 'şu şudur' diyemeyiz. yargı kesin kanaatini açıkladığı zaman 'fail budur' diyebiliriz. bir de bunun kendi itirafları üzerinden hareketle bazı kanaatler oluşmuş durumda... temennim odur ki, bir an önce bunun diğer bağlantıları da ortaya çıksın. çünkü bu olayın kesin bağlantıları, arkasındaki uzantıları var. şu anda bilinenler var, ama bilinmesi gerekli olanlar da var. bunu da gerek istihbarat gerekse yargıdaki süreç çok daha açık ortaya çıkaracaktır."

51 kişi ölmüştü

patlamadan sonra, gizli servis milli istihbarat teşkilatı (mit) ile emniyet arasında istihbarat kopukluğu iddialarını incelemek üzere hem başbakanlık hem de içişleri bakanlığı müfettiş  görevlendirilmişti.

reyhanlı emniyet müdürü murat berk, geçen cuma günü görevden alınmıştı.

reyhanlı belediyesi ile 600 metre uzaklıktaki  ptt binası önünde patlayıcı yüklü iki araç infılak etmişti. savaş alanına dönen ilçede 51 kişi hayatını kaybetmiş, 100'den fazla kişi yaralanmıştı.

başbakan yardımcısı beşir atalay, saldırıların arkasında suriye istihbaratıyla bağlantılı bir örgütün bulunduğunu tespit ettiklerini açıklamıştı. iki yıldan fazla bir süredir muhaliflere karşı silahlı mücadele yürüten şam yönetimi ise, saldırılarda rolü olduğuna ilişkin iddiaları yalanlamıştı.

patlamalar üzerine bazı gruplar bölgede yaşayan suriyeli sığınmacılara tepki göstermiş ve tansiyon yükselmişti.

hatay'da bulunan beş sığınma kampında ülkelerinde yaşanan iç savaştan kaçan, 15 bin civarında suriyeli barınıyor. hatay'ın merkezi ve ilçelerinde barınan suriyeli sayısı da on binlerle ifade ediliyor.  

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;