Kültür-Sanat

Yazının binlerce yıllık tarihi

Nisan'da açılacak ‘Kayıp Dillerin Fısıldadıkları’ sergisi, doğuşundan bugüne yazının tarihini örnekleriyle anlatıyor.

Konular: Kültür-Sanat
Assur kralı Sanherib döneminden yazılı tuğra.

rezan has müzesi’nin yeni sergisi, resim olarak ortaya çıkışından bugün kullanılan farklı şekillerine kadar yazıya ilişken önemli bir kaynak niteliğinde. ‘kayıp dillerin fısıldadıkları’ adlı sergi, 24 nisan – 1 temmuz 2014 tarihleri arasında ziyaret edilebilir.

yazının keşfi mö. 6 bin yılının ortalarında, anadolu halklarından biri olan sümerler döneminde gerçekleşti. yazıyla birlikte insanlık tarihinin de başladığı kabul ediliyor.

insanlığın ve medeniyetin izini sürmeyi mümkün kılan yazı, zaman içerisinde çok fazla değişime ve dönüşüme uğradı. kurallar, kanunlar, günlük yaşam ve ticari ilişkilere dair pek çok bilginin yer aldığı eski yazıtlar, geçmiş ve bugünü birbirine bağlayan en önemli belgeler. rezan has müzesi’ndeki sergiyle birlikte yazıyı farklı örnekleri ile birlikte görmek, hem karşılaştırma yapma olanağı sağlayacak hem de yazının gelişimiyle birlikte toplumların gelişimine dair bir fikir verecek.

kayıp dillerin fısıldadıkları sergisinde, piktogramdan çivi yazısına; hititçe’den frigçe’ye; urartuca’dan likçe ve karca’ya; antik yunanca’dan latince’ye değin çözülen, çözülemeyen, bilinmeyen ve kaybolan pek çok dilin örnekleri yer alıyor.

Bizans dönemine ait üzeri yazıtlı bir bakraç.

yazı paneli

sergiyle birlikte kadir has üniversitesi rezan has müzesi’nde bir de panel düzenlenecek. eski ve yeni yazının tarihini, uzmanlar bir araya gelerek tartışacak. 24 nisan 2014 perşembe günü saat 15:30’da gerçekleştirilecek panelde prof. dr. recai tekoğlu, doç. dr. hamdi şahin ve doç. dr. hüseyin sami öztürk kendi yazı deneyimlerini izleyicilerle paylaşacaklar.

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;