Yemen

Yemen'de 'başkenti değiştirin' çağrısı

Yemen'in güneyindeki Aden kentinde düzenlenen 'Genişletilmiş Ulusal Buluşma' toplantısında taraflar "Sana'dan başka bir kentin başkent yapılması" çağrısı yaptı.

Konular: Yemen, Ortadoğu
Yemen'de Husilerin yönetime el koymasına tepkiler sürüyor. [Fotoğraf: Reuters]

aden valisi abdulaziz bin habtur'un toplantın ardından okuduğu bildiride, "başkentin sana'dan başka bir yere taşınması ve uluslararası toplumun bu adıma destek vermesi" istendi. 

ülkedeki vilayetler ve bölgeler için yüksek koordinasyon heyeti oluşturulması çağrısında bulunan habtur ayrıca, husi ensarullah hareketi'nin yönetime el koymasının reddedildiğini vurguladı.

körfez işbirliği konseyi'nin (kik) yemen'le ilgili açıklamasından övgüyle söz eden habtur, görevinden istifa eden cumhurbaşkanı abdurabbu mansur hadi'nin meşruiyetine destek verilmesini talep etti.

birçok farklı kesim katıldı

aden'deki polis evi'nde  düzenlenen 'genişletilmiş ulusal buluşma' toplantısına, çalışmaları geçtiğimiz yıl sona eren 'ulusal diyalog görüşmeleri' üyelerinin yanı sıra, 'anayasa hazırlık komitesi' ve meclis üyeleri,  eski ve yeni bakanlar,  şii husilerin yaptığı darbeyi reddeden bölgelerin yerel yöneticileri ve güney hareketi temsilcileri katıldı. 

suudi arabistan'da cumartesi düzenlenen kik dışişleri bakanları, yemen'le ilgili bm anlaşmasının, askeri müdahaleye izin veren '7. bölümünün yürürlüğe konulması' çağrısı yapmıştı.

hükümetin ve cumhurbaşkanı hadi'nin ocak ayında istifa etmesinin ardından husiler, 6 şubat'ta, ülkedeki siyasi geçiş sürecini belirleyecek 'anayasal bildiri' adıyla bir bildiri açıklamıştı. mevcut anayasanın yürürlükte kalacağı belirtilen manifestoda, 5 üyeli 'başkanlık konseyi' ve 551 sandalyeli "ulusal geçiş meclisi'nin" kurulması öngörülmüştü. husiler ayrıca feshettikleri parlamentonun üyelerini, yeni meclise katılmaya çağırmıştı. 

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;