Yemen

Yemen’de faaliyetler askıya alındı

Yemen'de Şii Husilerin gerçekleştirdiği darbenin ve artan şiddet olaylarının ardından Türkiye başkent Sana'daki büyükelçilik faaliyetlerini askıya aldı. Büyükelçilik personeli İstanbul'a getirildi.

Yemen'de birçok ülke büyükelçiliklerini geçici olarak kapattı.

dışişleri bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “yemen'de meydana gelen yönetim  krizi ve buna bağlı istikrarsızlık ile toplumsal gösteriler ve karşıt güçler arasındaki çatışmaların ülkede ciddi güvenlik zafiyetine sebep olduğu" vurgulandı.

bakanlık, büyükelçilik faaliyetlerinin askıya alındığını duyurdu:

"yemen’de bulunan vatandaşlarımıza ilişkin gerekli düzenlemelerin yapılmasının ardından sana büyükelçiliğimiz faaliyetlerini geçici olarak askıya almıştır. başta başkent sana olmak üzere tüm ülke genelinde, temenni ettiğimiz  kamu düzeni ile güvenlik  sağlandığında ve  ulusal diyalog ile uzlaşıya dayalı meşru devlet otoritesi tesis edildiğinde büyükelçiliğimiz faaliyetlerine yeniden başlayacaktır”

al jazeera'ye konuşan dışişleri bakanlığı yetkilileri büyükelçilik personelinin uçakla istanbul'a getirildiğini kaydetti.

14 şubat günü al jazeera’ye konuşan diplomatik kaynaklar, sana’daki büyükelçilik personelinin ülkeden ayrılmak için gerekli hazırlıkları yaptığını ve türk vatandaşlarının ankara’ya döneceğini söylemişti.

bunun ardından büyükelçilik, 5 şubat tarihinde yapılan güvenlik duyurusunu tekrarlamış ve yemen’de bulunan türk vatandaşlarının ülkeyi terk etmek için 15 şubat akşamına kadar büyükelçilik'le iletişime geçmeleri çağrısı yapmıştı.

daha önce abd, suudi arabistan, birleşik arap emirlikleri, almanya, ingiltere fransa ve italya da güvenlik gerekçeleriyle yemen’in başkentindeki büyükelçiliklerinin faaliyetlerini askıya aldıklarını açıklamıştı. al jazeera’ye bilgi veren kaynaklar, cuma günü hollanda’nın sana’daki büyükelçiliğini, japonya’nın ise büyükelçilikteki konsolosluk bölümünü kapattığını söyledi.

yemen’de husi darbesi

yemen'de iran destekli şii husiler, dört aydan beri başkent sana'yı elinde bulunduruyor. hükümet ile başkente giren husiler arasında 21 eylül 2014'te "barış ve ulusal ortaklık anlaşması" imzalanmıştı.

yemen ordusu ile husiler arasındaki çatışmalar ülkede karışıklık çıkarırken, diyalog görüşmelerinin kilit ismi cumhurbaşkanı hadi'nin özel kalem müdürü ahmed avad bin mübarek'in 17 ocak'ta kaçırılmasıyla gerilim iyice tırmandı.

husiler bunun ardından cumhurbaşkanlığı sarayı ile cumhurbaşkanı hadi'nin konutuna saldırdı. çatışmalarda 9 kişi öldü, 80 kişi yaralandı.
cumhurbaşkanı abdrabbu mansur hadi ve başbakan halit bahhah’ın hükümeti, husilerin ülkeyi otorite altında tutmasını protesto ederek eş zamanlı istifa ettiğini açıklamıştı.

husiler cuma günü parlamentoyu feshedip yerine 551 üyeden oluşan, ülkeyi yönetecek geçici ulusal konsey'i kurduğunu ilan etmişti.
buna göre konsey 5 kişiden oluşan başkanlık konseyi'ni seçecek. başkanlık konseyi ise yeni cumhurbaşkanını belirleyecek.

yemen’de eski devlet başkanı ali abdullah salih’in görevini bırakmak zorunda kaldığı 2011'deki ayaklanmanın ardından ülkede istikrar ve güvenlik sorunu sürüyor.

güneyde ayrılıkçı güney hareketi, yemen ordusuyla çatışıyor. kuzeyde ise iran'ın desteğini alan şii husiler ile sünni aşiretler sık sık orduyla çatışıyor.

el kaide ise güçlü olduğu birçok bölgede üslerini yemen ordusuna kaptırıyor, buna karşın petrol ve doğalgaz borularına saldırarak orduyu operasyondan vazgeçirmeye çalışıyor. hasar gören boruların tamiri güvenlik nedeniyle uzun süre alıyor; bu nedenle ülkede sık sık doğalgaz ve petrol arzında sorunlar yaşanıyor.

yemen'de açlık sınırında yaşayan insan sayısı ise 10 milyona yaklaşmış durumda.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;