Yemen

Yemen'de sivil ölümler sürüyor

Taiz'de güvenlik güçleriyle muhalif aşiretler arasındaki çatışmada aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu en az 11 kişi hayatını kaybetti.

Konular: Ortadoğu

Haberin Öne Çıkanları

'Sivillere karşı savaş'

Yeni temas girişimi

Baskı artacak

Çatışmalarda hayatını kaybedenlerin ve yaralıların yakınları hastanelere akın etti. [Reuters]

BM'den kınama kararı

bm güvenlik konseyi, 22 ekim'de ülkedeki şiddet olaylarını kınayarak yemen hükümeti ve muhalefetinden, bir an önce körfez ülkelerinin girişimini temel alan bir anlaşmaya varmalarını istemişti. konseyin şu ana kadar verdiği en sert tepki niteliğindeki kararda, kararda “bm göstericilere yönelik güç kullanımını şiddetle kınıyor ve salih’in 33 yıllık iktidarını sona erdirecek körfez ülkeleri işbirliği konseyi (kik) tarafından yapılacak barışçıl plana destek veriyor” ifadeleri kullanılmıştı.

yemen'in en büyük üçüncü kenti olan taiz'de, devlet başkanı ali abdullah salih'e bağlı güçlerle muhalif aşiretler arasında çatışmalar yaşandı. görgü tanıkları, tank ve havan topu ateşi sonucu ölenler arasında iki çocuk ile üç kadının da olduğunu söyledi. yine görgü tanıkları ve sağlık görevlileri, cuma günkü ağır çatışmalarda en az 25 kişinin de yaralandığını belirtti.

al jazeera'ya konuşan taiz'deki hükümet karşıtı aktivistlerden abdulrahim el-samie, "taiz'de bugün olan, sivillere karşı gerçek bir savaştır" dedi.

başkent sana'nın yaklaşık 200 kilometre güneyindeki taiz, yemen'de salih karşıtı protestoların merkezlerinden.

temas girişimi

taiz'deki son çatışmalar ise birleşmiş milletler'in (bm) yemen özel temsilcisi cemal benömer'in, 33 yıldır iktidardaki salih'i körfez işbirliği konseyi'nin (kik) desteklediği bir plan çerçevesinde istifaya zorlamak amacıyla yeniden temaslara başlamasını izliyor.  perşembe günü sana'ya giden benömer, yemen'deki temasları sonrası, hazırladığı raporu bm genel sekreteri ban ki-moon'a sunacak. ban da, geçen ay kabul ettiği kararın nasıl uygulandığı hakkında bm güvenlik konseyi'ne bilgi verecek.  konsey salih'e, istifa etmesini öngören kik'in planını kabol etme çağrısında bulunmuştu.

salih ise daha önce aksi yönde defalarca söz vermesine karşın, yetki devrini öngören anlaşmayı imzalamamıştı. anlaşma salih'in görevi yardımcısı abdrabu mansur hadi'ye devretmesini ve ülkede başkanlık seçimleri öncesi bir ulusal birlik hükümeti kurulmasını öngörüyordu. 

fransa son gelişmeler sonrası avrupa birliği'nin (ab), görevden ayrılması için üzerindeki baskıyı arttırmak amacıyla, salih'in mal varlığının dondurulmasını tartışacağını açıkladı.

yemen'deki şiddet olaylarının ülkede el kaide'yi güçlendirmesinden korkuluyor. el kaide geçmişte yemen'den amerika birleşik devletleri'ne (abd) ve suudi arabistan'a yönelik hedeflere saldırılar düzenlemişti.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;