Yemen

Yemen'de yeni dönem

Olaylı seçimlerin ardından görevi 33 yıldır ülkeyi yöneten Salih'ten devralan Hadi, çok partili seçimlere kadar sürecek geçiş sürecini yürütecek.

Konular: Ortadoğu

Haberin Öne Çıkanları

Hadi'nin görevi zorlu

El Kaide ile mücadele

Yeni anayasa yapımı

Hadi’nin devlet anayasa yapımı ve çok partili seçimlere gidilmesi ile sonuçlanacak ikli yıllık geçiş sürecini yönetmesi bekleniyor. [Reuters]

arap yarımadası'nın güneyindeki yemen, 21 şubat’ta yapılan seçimlerin ardından, orta doğu ve kuzey afrika'yı etkisi altına alan 'arap baharı' sırasında, tunus, mısır ve libya'nın ardından lideri değişen dördüncü ülke oldu.

eski devlet başkanı ali abdullah salih, 33 yıllık iktidarının ardından görevi yardımcısı abdurabbuh mansur hadi’ye devretti. salih, başkent sana’da yapılan bir törenle, hadi’yi kutladı ve ülkesi için barışçıl bir geçiş süreci diledi.

salih, uluslararası müttefiklerinden yemen’e destek olmalarını ve yeni hükümetin terörle, özellikle el kaide ile mücadele etmesi gerektiğinin altını çizdi. 

21 şubat salı günü yapılan seçimin tek adayı olan hadi ise yemen’in karışık ve zor bir dönemden geçtiğini belirtti.

hadi, körfez işbirliği konseyi (kik) aracılığıyla imzalanan yetki devri anlaşmasının öngördüğü geçiş sürecinin koşullarının yerine getirilmesi için işbirliği yapılması gerektiğini kaydetti.

seçimin ardından hadi’yi zor günler bekliyor. zira hadi ülkede aylardır süren ayaklanmaların ardından başaşağı giden ekonomiyi düzeltmek, artan el kaide tehdidiyle yüzleşmek, ülkenin güneyindeki mezhep çatışmalarını ve kuzeyindeki şii grupların şiddet olaylarını kontrol altına almak zorunda.

seçimler tepki çekti

6,6 milyon seçmenin oylarının yüzde  99’unu alan hadi, cumartesi günü yemin etmişti.

seçim, yemen eski devlet başkanı ali abdullah salih’in kik ile imzaladığı yetki devri anlaşmasının sonucu olarak gerçekleşmişti.

anlaşma salih’e dokunulmazlık verirken, yardımcısı hadi’nin devlet başkanlığı koltuğuna oturarak anayasa yapımı ve çok partili seçimlere gidilmesi ile sonuçlanacak ikli yıllık geçiş sürecini yönetmesini öngörüyor.

ancak yemen’deki devletbaşkanlığı seçimleri ülkede bazı grupların tepkisini çekti. seçim boykot çağrıları ve şiddet olaylarının gölgesinde gerçekleşti.  ülke genelinde sandıkların bulunduğu seçim merkezlerine çok sayıda saldırı düzenlendi . bu gruplar seçimlerin salih’in iktidarını sona erdirmekle birlikte salih yanlılarını iktidardan uzaklaştırmayacağı için etkisiz olacağını düşünüyor.

son olarak ülkenin güneydoğusundaki mukalla kentinde başkanlık sarayı'nın girişinde bomba yüklü aracın infilak etmesi sonucu en az 26 kişi ölmüş, 30 kişi de yaralanmıştı. saldırı hadi'nin halk meclisinde 25 şubat cumartesi günü yemin ettiği sırada gerçekleşmiş, saldırıyı el kaide üstlenmişti. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;