Yemen

Yemen'in önemli generali öldürüldü

Yemen Genelkurmayı Başkan Yardımcısı Tümgeneral Ahmed Seyf Yafii, Muha bölgesinde Suudi Arabistan destekli hükümet güçleri ile İran yanlısı Husiler arasındaki çatışmalarda öldürüldü. Al Jazeera’ye bilgi veren kaynaklar, İran yanlısı Husi milislerinin Tümgeneral Yafii’yi güdümlü bir füze ile hedef aldığını ifade etti.

Konular: Yemen, Ortadoğu
[Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

yemen genelkurmayı başkan yardımcısı tümgeneral ahmed seyf yafii ülkede devam eden çatışmalarda öldü. olay, yemen’in taiz kentine bağlı stratejik muha bölgesinde gerçekleşti. akdeniz’in sahilinde yer alan stratejik bölgede suudi arabistan öncülüğündeki uluslararası koalisyonun hava desteği sağladığı hükümet güçleri ile iran yanlısı husiler arasındaki çatışmalar sürüyor.

yemen ordusundan olaya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı. ancak al jazeera’ye bilgi veren kaynaklar, iran yanlısı husi milislerinin tümgeneral yafii’yi güdümlü bir füze ile hedef aldığını ifade etti. isabet alan yafii ve yardımcıları bölgedeki sahra hastanesine kaldırıldı. ancak yafii tüm müdahalelere rağmen hastanede hayatını kaybetti.

muha bölgesinin doğusundaki taiz kentinde bulunan al jazeera muhabiri hedil yamani’nin elde ettiği bilgilere göre, tümgeneral yafii hedef alındığı sırada bölgeye bir denetim amaçlı ziyaret gerçekleştiriyordu.

moha kenti, dünyadaki petrol ticaretinin büyük bir kısmının yol olarak kullandığı bâbu’l-mendeb boğazına hâkim bir konumda. suudi arabistan destekli hükümet güçleri bu bölgeyi geçtiğimiz ay ele geçirmişti.

önemli bir isim

yafii, suudi arabistan destekli hükümetin savunma bakanlığının önemli generallerinden biriydi. yafii, 2013 yılında orta bölge'nin, 2015 yılında ise 4’üncü askeri bölge'nin başkomutanlığı görevini yürütmüştü.

lahic ve aden kentlerindeki operasyonların yanı sıra ülkenin güneyindeki önemli anad askeri üssünün kurtarma harekâtında da önemli bir katkısı olmuştu.

husilerin darbesi ve ülkedeki savaş

iran yanlısı husiler, eski yemen başkanı ali abdullah salih ile işbirliği yaparak 2015’de ülkede bir askeri darbe gerçekleştirmişti.

darbeden sonra suudi arabistan’ın liderliğinde bir koalisyon, bu güçlere karşı askeri bir müdahale başlatmıştı.

husilerin sana’yı ele geçirmesinden sonra ülkenin ikinci başkenti güneydeki aden’e sığınan başkan abdurabbu mansur hadi, hükümetine bağlı güçleri koalisyonun hava desteğiyle harekete geçirmişti.

o tarihten bu yana iki taraf arasında çatışmalar devam ederken bm’nin arabuluculuğunda sürdürülen siyasi çözüm çabalarında somut bir ilerleme kaydedilemedi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;