Gazze

'Yeni bir haçlı ittifakıyla karşı karşıyayız'

Başbakan ve cumhurbaşkanı adayı Erdoğan, Bursa’daki seçim mitinginde Gazze’ye İsrail saldırıları karşısında suskun kalmakla suçladığı Batı’ya karşı eleştirilerinin dozunu artırdı. Erdoğan, “Yeni bir haçlı ittifakıyla karşı karşıyayız” dedi.

Konular: Ortadoğu, Türkiye
Erdoğan Bursa mitinginde İsrail'e tepki gösterdi. [Fotoğraf: AA]

israil’i ‘terör devleti’ olarak niteleyen başbakan, “israil günlerdir gazze'yi bombalıyordu, şimdi kara harekatına başladı. 2 binden fazla masum yaralandı. israil okulları, hastaneleri, camileri, acımasızca insafsızca vurmaya devam ediyor. bu insanlık dışı saldırı devam ederken, dünya susuyor, islam ülkeleri susuyor" diye konuştu.

"ölenlerin hepsi filistinli"

erdoğan, israil’in saldırılarına hamas’ın fırlattığı roketleri gerekçe gösterdiğini hatırlatarak şunları söyledi:

“terör devleti israil çoğu çocuk ve kadın 240'tan fazla filistinli'yi şehit ederken dünya susuyor. bizim filistin konusunda sesimizi yükseltmemizden birileri rahatsız oluyor. herkes susar, biz susmayız. dünyada bir lider 'israil savunma hakkını kullanıyor' diyor. bu nasıl savunma ki ölenlerin hepsi filistinli. hepsi oyun. bunlar dürüst değil. yeni bir haçlı ittifakıyla karşı karşıyayız. bu çok yanlış bir gidiş.”

erdoğan, birleşmiş milletler’i de sessiz kalmakla eleştirdi. insan hakları örgütleri için de “daha ne kadar üç maymunu oynayacaksınız” diye sordu, avrupa birliği'ni de eleştirdi:

"avrupa birliği neden susuyorsunuz? buradan bm’ye soruyorum. daha ne kadar susacaksınız? ey insan hakları örgütleri, daha ne kadar üç maymunu oynayacaksınız? dünyadan bir tepki duydunuz mu? dünya seyretse de biz seyretmeyeceğiz. islam ülkeleri filistin’e sırtını dönse,biz sırtımızı dönmeyeceğiz. hiçbir şey yapamazsak kalbimizde hakkı haykırmaya devam edeceğiz."

"dünya liderleri acayip açıklamalar yapıyor"

erdoğan dünya liderlerine de "dünya liderleri acayip açıklamalar yapıyorlar. israil savunma hakkını kullanıyor diyor. nasıl bir savunma hakkı ki ölenler sadece filistinli. hepsi oyun. yeni bir haçlı ittifakıyla karşı karşıyayız. batıya sesleniyorum. dürüst bir yaklaşım değil. bu yaklaşım yarın sizleri de vuracaktır" uyarısı yaptı. 

erdoğan dün ukrayna’da düşürülen yolcu uçağını da andı, “ukrayna hava sahasında malezya uçağı maalesef rusya tarafından füzeyle vurularak indirildi. uçaktaki yolcuların yaklaşık 160 tanesi hollandalı. bakınız, hollanda'dan malezya'ya gidecek ve bu uçak ukrayna sahasında vuruluyor. bu nasıl bir yaklaşımdır, bu nasıl bir anlayıştır? hani dünya barışı için koşacaktık? hani dünya barışına çalışacaktık?" dedi.

abd’den tepki

abd dışişleri bakanlığı sözcüsü jen psaki, başbakan erdoğan'ın israil'i eleştiren sözleri için “açıklamalarının kesinlikle kırıcı ve yanlış olduğunu düşünüyoruz. bu türden provokatif söylemlerin faydası yoktur ve ateşkesin sağlanmasına yönelik acil çabalardan dikkati dağıtır” ifadelerini kullandı.

psaki, erdoğan'ın “yeni bir haçlı ittifakı ile karşı karşıyayız” sözü içinse “bu, abd'nin üstlendiği bir çaba değil” dedi.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;