Çevre

Yeni ÇED yönetmeliğine itiraz

Çevre Mühendisleri Odası, yeni düzenlemeyle toplu konut projelerinin, şehir hastanesi projelerinin, golf tesisleri ve AVM'lerin Çevresel Etki Değerlendirmesi'nden muaf tutulmasını eleştirdi.

Konular: Çevre, Türkiye
Toplu konut projeleri ve AVM inşaatları artık ÇED'den muaf tutulacak. [Fotoğraf: Hüseyin Narin]

ankara'da basın toplantısı düzenleyen çevre mühendisleri odası başkanı baran bozoğlu bazı örnekler vererek çevre ve şehircilik bakanlığı’na yeni yayınlanan çevresel etki değerlendirmesi (çed) yönetmeliği ile ilgili sorular yöneltti.

yeraltı suyu çıkarılmasına dair projelerin sınırının yılda 300 bin metreküpten bir milyon metreküpe çıkarıldığını hatırlatan bozoğlu, konya havzasında yer altı sularının bittiğinin açıkladığı bir dönemde, yeraltından çekilecek suyun etkilerinin değerlendirilmeyecek olmasını eleştirdi. 

tuz gölü’nde yasadışı olarak devam eden ve doğaya zarar veren tesislerin çed olumlu kararları iptal edilmişti. ancak artık yeni  düzenleme ile tuz çıkartılması da çed’den muaf tutuluyor. bozoğlu, orman alanlarının dönüştürülmesi projelerinin de muafiyet kapsamında olmasını eleştirdi:

“sanayi ve enerji tesislerinin sökümü çed’den muaf. örneğin nükleer santral, termik santral, kurşun fabrikası gibi tesislerin sökülmesi işlemlerinin çevresel etkilerinin değerlendirilmesi gerçekleştirilemeyecektir. bu düzenleme çok ama çok büyük bir hatadır. kentsel dönüşüm alanları çed sürecinden muaf tutulmuştur. madde 24’te afet riskindeki alanların dönüştürülmesinde etkilerin değerlendirilmesindeki yöntem bakanlığa bırakılmıştır. planı yapan bakanlık, kentsel dönüşüme karar veren bakanlık, icraata geçen bakanlık, kendi faaliyetinde çed uygulayıp uygulamayacağına karar veren de bakanlık.”

yeni yayımlanan çed yönetmeliği uyarınca,

·         100 km ve altı demir yolu projeleri,

·         3 milyon metreküpün altındaki dip taraması ve denizden, göllerden ve nehirlerin dibinden malzeme çıkartılması çed’den muaf tutuluyor,

·         hes projelerine dolaylı muafiyet sağlanıyor. farklı akarsuların yatağını değiştirerek yapılan hes projelerinde önceden yılda 300 bin metreküp olan sınır, 100 milyon metreküpe çıkarılıyor.

·         seramik üreten tesislerde çed uygulama sınırı 100 bin tondan 300 bin tona çıkarılıyor.

·         toplu konut projeleri,

·         yer altından geçen demir yolu hatları, metrolar,

·         sanayi ve enerji tesislerinin sökümü,

·         kentsel dönüşüm alanları da çed sürecinden muaf tutuluyor.

·         afet riskindeki alanların dönüştürülmesinde etkilerin değerlendirilmesindeki yöntem çevre ve şehircilik bakanlığa bırakılıyor.

·         100 km ve altı demiryolları da çed'den muaf.

kaynak: aa

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;