Türkiye

Yeni Suriye fikirleri masada

İstanbul'da görüşen Türkiye Başbakanı Erdoğan ve Rusya lideri Putin, benzer pozisyonlara vurgu yaptı ve tarafların daha yakın çalışacaklarını ilan etti.

Konular: Suriye

Haberin Öne Çıkanları

Kritik görüşme

Gezi ertelenmişti

Füzeler konuşulacak

Türkiye-Rusya 3. Üst Düzey İşbirliği Konseyi Toplantısı'nın ardından Erdoğan ve Putin ortak basın toplantısı düzenleyecek. [AA]

Patriot füzeleri

patriotlar kamuoyunda, 1991 yılında patlak veren körfez savaşı sırasında irak’ın scud füzelerine karşı sıkça kullanılmasıyla duyuldu. tam güdümlü olarak tasarlanmış olan patriotlar, hem uçaklara, hem de saldırı amaçlı füzelere karşı kullanılabiliyor. mobil ve sabit ekipmanlardan fırlatılabilen füzeler türkiye’ye, 1999'da irak'ın kuzeyindeki uçuşa yasak bölgeye ilişkin endişeler nedeniyle abd, 1991 ve 2003'te irak'ta yaşanan savaşlar sırasında ise nato tarafından yerleştirilmişti. 

rusya federasyonu başkanı vladimir putin, bir ay gecikmeli olarak türkiye'yi ziyaret etti. türkiye-rusya üst düzey işbirliği konseyi (üdik) zirvesine katılmak üzere istanbul’a gelen putin, türkiye başbakanı recep tayyip erdoğan'la dolmabahçe sarayı'nda kritik bir görüşme gerçekleştirdi. suriye'deki krizi ele alan liderler, ortaya yeni fikirlerin çıktığını ve ankara ve moskova yönetimlerinin işbirliği üzerinde çalışacaklarını ilan etti.

iki ülkenin dışişleri bakanları ahmet davutoğlu ve sergey lavrov'un da katıldığı erdoğan-putin randevusundan sonra liderler kameraların karşısına geçti. ilk sözü alan türkiye başbakanı, suriye'deki krize değindi.

suriye'de çözüm için iki ülkenin dışişleri bakanlarının daha yoğun bir çalışma temposuna gireceklerini belirten erdoğan, filistin'in bm'deki statüsünün yükselmesi nedeniyle rusya'ya teşekkür ettiklerini dile getirdi.

erdoğan, "dış politika prensibimizin dostumuz rusya'nın tutumuyla ilkesel temelde örtüştüğünü görmek elbette ki memnuniyet vericidir. en büyük temennimiz; suriye'de sürmekte olan çatışmaların ve akan kanın bir an önce durmasıdır" dedi.
 
suriye'deki olaylarla ilgili duruşlarının birbirine benzediğini vurgulayan rusya lideri putin ise ülkenin geleceğiyle ilgili ankara ve moskova'nın bazı farklılıklarının altını çizdi. 
 
erdoğan'la görüşmesinde yeni fikirler ortaya çıktığını da anlatan putin, suriye'nin geleceğiyle ilgili hangi metodun hayata geçirileceği konusunda farklı görüşleri bulunduğunu söyledi. rusya lideri putin, "suriye'deki rejimi korumuyoruz, avukatı değiliz" diye konuştu.
 
putin: suriye'nin nükleer silahı yok

ankara'nın 900 kilometrelik suriye sınırına yerleştirmek için nato'dan istediği patriot füze sistemini değerlendiren putin, türkiye'nin kaygılarını anladıklarını, ancak şam rejiminin nükleer silaha sahip olmadığını dile getirdi.

putin protestosuna gözaltı

öte yandan, erdoğan ve rusya liderinin buluştuğu dolmabahçe sarayı’nın önünde toplanan göstericilere, polis müdahale etti. putin’i protesto edenlerden üçü gözaltına alınırken rusya lideri taksim’deki istiklal caddesi’nde de göstericilerin hedefindeydi.


taksim'de toplanan bir grup putin'i protesto etti. [afp]

ellerinde “zalim esed’in suç ortağı putin, hoş gelmedin” yazan pankartlar taşıyan eylemciler, rusya aleyhine sloganlar attı.

istiklal caddesi, pazar günü de putin karşıtı gösteriye sahne olmuştu.

100 milyar dolarlık hedef

liderlerin basın toplantısında, iki ülkenin ekonomik ilişkileri de önemli bir yer tuttu.
 
türkiye başbakanı, ankara ve moskova arasındaki gelişen ekonomik göstergeleri aktardı. toplamda 20 milyar dolara malolacak akkuyu nükleer santralinin türkiye'de bir seferde yapılan en büyük proje olduğunu ifade eden erdoğan, rus nükleer enerji kuruluşunun santral için türkiye'ye 750 milyon dolarlık ilk sermaye girişini gerçekleştirdiğini de söyledi.
 
putin ise, önümüzdeki yıllarda iki ülkenin ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. rus lider, şu anda 100'den fazla türk öğrencinin ülkesinde nükleer enerji alanında eğitim gördüğü bilgisini de verdi. 
 

Ekonomide altın çağ

türkye-rusya arasında ticaret hacmi dokuz yılda beşe katlanarak 30 milyar dolara ulaştı. türkiye, 2012 yılının ilk dokuz ayında rusya'ya 5,5 milyar dolarlık ihracat yaptı. türkiye’ye giden rus turist sayısı 2012'de 3,5 milyonu buldu, türkiye’nin turizm geliri ise 2,5 milyar dolar. türkiye, almanya'dan sonra rus gazının en büyük müşterisi. türkiye bu kış rusya'dan 220 milyon metreküp gaz alacak. ayrıca türkiye'nin ilk nükleer reaktörünü de 21 milyar dolara rusya inşa edecek. 

gezi ertelenmişti
 
suriye krizinde farklı tutumlar sergileyen iki ülkenin ilişkilerini yakından ilgilendiren ziyaret aslında ekim ayında yapılacaktı fakat gezi ertelenmişti.

erteleme, ankara yönetiminin moskova'dan kalkan ve suriye'ye giden bir uçağı içinde mühimmat olduğu gerekçesiyle türkiye hava sahasındayken indirerek incelemeye aldığı döneme denk gelmişti.

moskova-ankara-şam hattı

kuzey afrika ve orta doğu’da başlayan ‘arap baharı’, türkiye-rusya ilişkilerini de yakından etkiledi. 

özellikle son 20 ayda suriye’de yaşanan krize yönelik tutumlarında ankara ve moskova yönetimleri taban tabana zıt bir yaklaşım içinde. rusya suriye’ye olası bir askeri müdahaleye ya da hükümetin devrilmesi için isyancılara destek olunmasına karşı çıkıyor. bm güvenlik konsyei daimi üyelerinden rusya, daha önce suriye devlet başkanı beşar esad’ın rejimine yönelik askeri müdahalenin de yolunu açacak  üç ayrı karar tasarısını veto etmişti.

rus yönetimi, suriye krizinde cenevre mutabakatı'nı parametre olarak kabul ediyor. batılı ülkeler, arap birliği, rusya ve türkiye'nin de içinde yer aldığı cenevre temas grubunda suriye’de bir geçiş yönetimi oluşturulması kararına varmıştı.

bu yönetimin esad rejimi ile muhalifler tarafından ortak şekilde oluşturulması konuşulmuştu. ancak esad’ın geçiş sürecinde koltuğunu koruyup korumayacağı tartışmaları anlaşmazlığa neden olmuştu. muhalifler, esad rejimi unsurlarının yeni hükümette yer almasını istemiyor.

suriye krizi, ankara-moskova ilişkilerinde başka gerginliklere de yol açtı. geçtiğimiz ay ankara'ya indirilen rus yolcu uçağının içerisinde radar parçalarının bulunması iki ülke arasındaki ipleri bir kez daha gerdi. türkiye, arama yaptığı uçakla suriye rejimine silah taşındığı istihbaratını aldığını açıklamıştı.

patriot füzeleri

ankara’nın suriye sınırındaki çatışmalardan duyduğu kaygıdan dolayı bölgeye patriot füzeleri yerleştirilmesi için nato'ya 21 kasım’da resmen başvurması da moskova’da endişe yarattı.

suriye'den ateşlenen top mermileri, ekim ayı başında türkiye'nin şanlıurfa kentinin akçakale ilçesinde beş sivilin ölümüne yol açmıştı. türk ordusu, bu olay sonrasında çeşitli kereler, sınır ötesi hedefleri top ateşiyle vurmuştu.

olayın ardından türkiye’nin yaptığı başvuruyu değerlendirmek için ülkenin güneydoğusunda saha araştırması yapan nato yetkilileri 28 kasım’da malatya ve diyarbakır’da incelemelerde bulundu. nato türkiye’nin talebine olumlu yaklaştığını belirtmişti.  

suriye'de, mart 2011'de demokratik reform gösterileriyle başlayan olaylar, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüştü. 

ülkedeki gelişmeleri izleyen ingiltere merkezli insan hakları gözlemevi'ne göre ülkede çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı, 40 bini geçti.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;