Deprem

Yeni Zelanda'da deprem

Yeni Zelanda'nın Christchurch kenti yakınlarında 7,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Ülkeyi sarsan depremin ardından tsunami uyarısı verildi. İlk dalgalar da kıyılara ulaştı.

[Fotoğraf: Reuters]

abd jeolojik araştırmalar merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, yeni zelanda'nın christchurch kentinin 91 kilometre kuzeydoğusunda yerel saatle gece yarısından sonra 7,8 büyüklüğünde deprem kaydedildi. merkez önce depremin büyüklüğünü 7,4 olarak vermişti ancak daha sonra revize etti. ilk belirlemelere göre, depremde can kaybı olmadı. abd pasifik tsunami uyarı merkezi, depremin ardından tsunami uyarısı verildiğini açıkladı.

yeni zelanda sivil savunma ve acil durum yönetimi bakanlığı (mcdem) tarafından yapılan açıklamada, depremin ardından meydana gelen tsunami dalgalarının sahillere ulaştığı belirtildi. mcdem, sosyal medya hesabından, "tsunami başladı. ilk dalgalar güney adası’nın kuzeydoğu kıyılarına ulaştı. birinci dalga en büyük olmayabilir, dalgaların gelişi birkaç saat sürebilir" yazdı.

mcdem, deniz kenarlarından uzak durulması uyarısı yaparak, "gerekli olmadıkça gezmeye çıkmayın, bilgileri arkadaşlarınız ve komşularınızla paylaşın, televizyon ve radyoların uyarıların dinleyin, yerel sivil savunmanın yapacağı uyarılara uyun" ifadelerini kullandı.

yeni zelanda’nın güney adasındaki en büyük kent olan christchurch yakınlarındaki depremin artçı sarsıntıları devam ederken, ilk sarsıntı 200 kilometre uzaklıktaki başkent wellington’da da hissedildi.

tsunami dalgalarının etkileyebileceği ihtimaline karşı başkent wellington şehir merkezinden binlerce kişi tahliye edildi, bazı otoyollar ulaşıma kapatıldı.

artçı sarsıntıların sürdüğü bölgede, acil servis ekiplerinin hasar tespit çalışmaları sürüyor.

yeni zelanda başbakanı john key twitter'dan, ‘‘umarım bu akşamki depremden sonra herkes güvendedir. yeni zelanda sivil savunma kurumu depremin etkisini araştırıyor’’ yazdı.

deprem kuşağında bulunan ve sık sık depremlerle sarsılan yeni zelanda’da 2011'de meydana gelen 6,3 büyüklüğündeki depremde 185 kişi hayatını kaybetmişti.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;