Bilim-Teknoloji

Yerli haritalar yayında

TÜBİTAK tarafından geliştirilen RASAT uydusunun görüntüleri kullanıma sunuluyor. Kamu ve üniversitelerin yararlanacağı yüksek çözünürlüklü görseller internet sitesinden indirilebiliyor.

Konular: Bilim-Teknoloji
RASAT tarafından çekilen fotoğraflar internette yayınlanıyor [Fotoğraf: gezgin.gov.tr]

türkiye'nin ilk milli gözlem uydusu olan rasat, 17 ağustos 2011 tarihinde uzaya gönderilmişti. uydudan alınan görüntüler hazırlanan bir internet sitesinde yayınlanmaya başlandı.

isteyen kamu kuruluşları ve üniversitelere verilecek olan yüksek çözünürlüklü görüntüler www.gezgin.gov.tr adresinden görülebiliyor. uyduyu geliştiren kurum olan tübitak'ın açıklamasına göre üç yıl boyunca dünya yörüngesinde 16 bin 480 tur atan uydu 6 milyon metrekare alanı görüntüledi.

isteyen kamu kuruluşları ve üniversiteler siteye üye olarak görüntülerin yüksek çözünürlüklü sürümlerini elde edebilecek.

ticari olarak önemli

günümüzde harita tabanlı birçok uygulama google'ın sağladığı altyapıyı kullanıyor. google, firmalara belli bir ücret karşılığı bu haritaların kullanımını veriyor. rasat'ın yayınladığı görüntülerin ticari olarak kullanıma sunulup sunulmayacağı ise bilinmiyor.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;