Türkiye

Yerli taarruz helikopteri havalandı

Milli savaş helikopteri projesi kapsamında üretilen ilk üç ATAK helikopterinin teslim töreninde konuşan Başbakan Erdoğan “Bu hepimiz için büyük bir başarıdır, tarihi bir adımdır, ülkemiz ve milletimiz için iftihar edilecek bir durumdur" dedi.

Konular: Türkiye
Atak helikopterleri [Fotoğraf:AA]

başbakan erdoğan, cumhurbaşkanı abdullah gül'ün de katıldığı kara havacılık komutanlığı'nda düzenlenen taarruz helikopteri atak'ın teslim töreni'nde konuştu. bunun türkiye adına büyük bir başarı olduğunu söyledi;

"türkiye atak projesi ile artık helikopter satın alan bir ülke durumundan helikopter üreten ve helikopter satan bir ülke konumuna yükselmiştir. bu hepimiz için büyük bir başarıdır, tarihi bir adımdır, ülkemiz ve milletimiz için iftihar edilecek bir durumdur" 

“istiklâl ve istikbal mücadelesi"

üretilecek 59 helikopterden 3'ünün tsk envanterine katıldığı törende konuşan başbakan, bu adımı istiklâl mücadelesi olarak tanımladı.

“bizim için bir nevi istiklâl ve istikbal mücadelesidir… türkiye'nin savunma ihtiyaçlarının, yurt içinden karşılanması, ordumuzun modernizasyonu, her alanda çok kritik, çok büyük çaplı projeler başlattık. kara, hava, deniz platformu, insansız hava araçları, uydu teknolojileri, muhabere elektronik ve bilgi sistemleri gibi birçok alanda önemli projelere imza attı. başlattığımız bu projeler, artık meyvelerini vermeye başladı… türkiye atak projesi ile artık helikopter satın alan bir ülke konumundan helikopter üreten ve helikopter satan bir ülke konumuna yükselmiştir" "

türkiye başlattığı milli tank altay, milli gemi milgem, insansız hava aracı anka, başlangıç temel eğitim uçağı hürkuş ve diğer projeleri ile yerli savunma sanayiini güçlendirmeye çalışıyor.

türk- italyan ortak yapımı

türk - italyan ortak yapımı taaruz ve taktik keşif helikopteri (atak) projesi kapsamında 59 savaş helikopteri üretilecek. üretimi tamamlanan üç atak helikopteri  tsk’ya teslim edildi. iki pilot ve silah sistemlerini taşıyan atak helikopterleri yakıt ikmali yapmadan 556 kilometre uçabiliyor.

saatte 288 kilometre hıza ulaşabilen helikopterler her türlü hava koşulunda, gece ve gündüz uçuş yapabiliyor. atak helikopteri aynı zamanda kanat altında 76 roket taşıyabiliyor.

savunma sanayii yetkililerinin verdiği bilgiye göre helikopter gövdesindeki yaklaşık 6400 adet parçadan 6200'ünün üretimi tusaş tarafından gerçekleştirildi. tusaş ilk kez böyle büyük çaplı bir projede ana yüklenici olarak görev aldı.

helikopterde yer alan bilgisayar, kumanda, navigasyon, haberleşme, elektronik harp ve silah kontrol sistemlerinin tamamı aselsan tarafından geliştirildi. bunlara roketsan tarafından geliştirilen füze sistemleri de eklenecek. 

tusaş tesislerinde üretimi tamamlanan ilk atak helikopteri prototipi ilk uçuşunu 17 ağustos 2011'de gerçekleştirmişti.

projeye yinelik eleştiriler de var. al jazeera’nin görüştüğü  savunma stratejileri uzmanı lale sarıibrahimoğlu, türkiye’nin atak helikopter yapımında yerli arayışa girdiğini, bunun türkiye’nin savunma sanayiini geliştirici nitelikte olduğunu söyledi. helikopterde saldırı sisteminde yerli üretimin önemli katkı sağlayacağını belirten sarıibrahimoğlu bu tür projelerin yeterince tartışılmadan hayata geçirildiğini savundu.

kaynak: al jazeera, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;