Cenevre-2

Yermuk'ta açlıktan ölümler

Taraflar Cenevre'de Humus'a yardımı tartışırken Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, başkent Şam’da Filistinlilerin yaşadığı Yermuk mülteci kampında, ikisi kadın biri çocuk, 6 kişinin daha açlıktan öldüğünü duyurdu.

Yermuk kampında aralarında iki kadın ve bir çocuğun bulunduğu 6 kişi açlıktan hayatını kaybetti [Al Jazeera]

londra merkezli suriye insan hakları gözlemevi'nden yapılan açıklamaya göre 'rejim güçlerinin iki yüz gündür ambargo altına tuttuğu yermuk kampında, gıda ve tıbbi malzemelerin eksikliği ve insani durumları kötüleşmesi nedeniyle 6 kişi hayatını kaybetti.'  gözlemevi ölenlerin arasında iki kadın ve bir çocuk olduğunu açıkladı. 

muhalifler yermuk kampı’nda ölenlerin görüntülerini internette yayınladı. muhaliflerin yayınladıkları görüntülerde kuşatma altındaki kampta, açlık sebebiyle vücutlarında izler oluşan insanların fotoğrafları da yer alıyor.

suriye insan hakları gözlemevi verilerine göre; sekiz ayda açlık ve tıbbi malzemelerin eksikliğinden ölenlerin sayısı 75'e ulaştı, bunların 24'ü kadın, 4'ü de çocuk. 

şam'daki başkanlık sarayına yirmi dakika mesafedeki yermuk muhaliflerin elinde. rejim kampı haziran 2013'ten beri kuşatma altında tutuyor. kampa giriş de kamptan çıkış da yasak.

al jazeera'ye konuşan yermuk kampı filistin ulusal ve sivil komisyonu başkanı fuat ömer, elektrik, su ve gıdanın bulunmadığı kampın sakinlerinin fevkalade kötü ve ölümcül koşullar altında olduğnu söyledi.

rejim aylar sonra ilk kez 18 ocak'ta kampa yardım girmesine izin vermişti. ömer, birleşmiş milletler tarafından kampa gönderilen 200 gıda ve ilaç paketinden sadece 70'inin kampa girebildiğini açıkladı.

ömer, bugüne kadar durumu çok tehlikeli 422  hastadan da sadece 65'inin tedavi için kamptan çıkışına izin verildiğini belirtti.  

beş gün önce durumu kritik 180 kişiyi kamptan çıkartmaya çalıştıklarını söyleyen ömer, rejimin keskin nişancıları nedeniyle geri dönmek zorunda kaldıklarını açıkladı.  

muhalifler bir yaşlı ve bir çocuğun kampın etrafındaki bağlarda yiyecek ararken keskin nişancılar tarafından vurularak öldürüldüğünü iddia etti. 

yardım girişimleri başarısız kaldı

uluslararası insan hakları örgütlerinin kuşatma altındaki filistinlilerin yaşadıkları yermuk mülteci kampına insani yardım taşıyan konvoyların girişi için yürüttükleri çalışmalar sonuç vermedi. 

birleşmiş milletler’e bağlı filistinli mültecilere yardım kuruluşu'nun (unrwa) sözcüsü christopher jones, rejimin yardımların hızlı ve düzenli bir şekilde girişi ile ilgili verdiği kararın hiçbir şekilde gerçekleştirilemediğini ve kuruluşun büyük hayal kırıklığına uğradığını söyledi. jones, rejimin gıda maddesi taşıyan araçların girişine ilişkin unrwa’ya verdiği iznin yavaş işlediğini ve insani krizin devam ettiğini belirtti.

jones, kuruluşun çok kez kampa insani yardımın sokulması için girişimde bulunulduğunu ancak silahlı gruplar ile suriye ordusu arasında yaşanan görüşmelerin sona ermesinin beklenilmesinin istendiğini belirtti.

bm'ye göre 18 bin kişinin yardım beklediği yermuk kampı’nda yaşanan engeller nedeniyle bugüne kadar sadece 138 kumanya dağıtıldı.

yermuk’ta en az 800 aile onlarca kişinin öldüğü insani krizden dolayı avrupa’ya iltica başvurusunda bulunmuştu.  

 

kaynak: al jazeera ve ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;