TBMM

Yeter sayı çıkmadı, dokunulmazlıklar sarktı

AK Parti'nin milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifinin görüşme takvimi Meclis'te yoklamaya takıldı. TBMM Genel Kurulu, AK Parti'nin, dokunulmazlık teklifinin ilk görüşmelerinin pazartesi günü yapılmasını içeren 'grup önerisi' ele alınamadan kapandı. Teklifin ilk turu Salı, ikinci turu Cuma günü görüşülecek

Konular: TBMM, Siyaset, Türkiye
Dokunulmazlıkların kaldırılması için ilk tur oylama bugün.

ak parti, genel kurul kapanmasının, oturumu yöneten hdp'li başkanvekili pervin buldan ile chp'li katip üye emre köprülü'nün yoklama için elektronik sisteme girmeyişinden kaynaklandığını savundu.

ak parti grup başkanvekili bülent turan, buldan'ın genel kurul'da 'yokmuş gibi davranarak' oturumu kapattığını söyledi. turan genel kurul'un kapanmasının ardından meclis kulisinde gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"bir meclis başkanvekili gibi değil, bir partinin temsilcisi gibi davrandı.  mhp'nin gündem önerisinin görüşüldüğü, hdp'nin itiraz ettiği bir gündemde, chp'nin yoklama talebiyle bu işlem hayata geçti. iki sorunumuz var: chp'nin hdp'ye omuz vermesi, ikincisi bir kişinin katılmadığı iddiası ile genel kurul'un kapanması."

ak parti grup önerisi ile dokunulmazlıklar ilişkin anayasa değişiklik teklifinin ilk turunun 16 mayıs pazartesi günü, ikinci turunun da 48 saat sonra, çarşamba gecesi yapılmasını planlıyordu.

ancak genel kurulda henüz ak parti grup önerisinin görüşmelerine geçilmeden, mhp grup önerisi görüşüldüğü sırada, chp yoklama talebinde bulundu. ilk yoklamada toplantı yeter sayı bulunamadı. ikinci oylama yapıldı ve burada da 184 olan toplantı yeter sayısı sağlanamadı.

ak parti milletvekilleri salonda bulundukları halde sisteme giremediklerini savundu.  ancak oturumu yöneten hdp'li meclis başkanvekili buldan'ın genel kurulda bir kişinin eksik olduğunu belirterek genel kurulu kapatma kararı aldı. karara ak partililer kürsü önünde tepki gösterdi ancak buldan kararını değiştirmedi.


dokunulmazlık takvimi değişti

bu durum anayasa değişikliğinin görüşme takvimini etkiledi. salı günü açılacak genel kurul önce dün görüşülmesi gereken ekonomi bakanı elitaş hakkındaki gensoruyu ele alacak.

dokunulmazlık görüşülmelerinin ilk turu gensorunun hemen ardından salı günü yapılacak. iki tur arasında 48 saat geçmesi gerektiği için, ikinci tur oylamalar cuma günü gerçekleştirilecek.
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;