Ekonomi

Yıl sonu enflasyon tahmini değişmedi

Merkez Bankası Başkanı Başçı, enflasyonun yıl sonunda orta noktası yüzde 7,6 olmak üzere yüzde 6,7 ile yüzde 8,5 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini açıkladı.

Konular: Piyasalar

Haberin Öne Çıkanları

Enflasyonun nedeni gıda fiyatı

Sıkı para politikası sürecek

türkiye cumhuriyet merkez bankası (tcmb) başkanı erdem başçı, enflasyonun yıl sonunda yüzde 70 ihtimalle orta noktası yüzde 7,6 olmak üzere yüzde 6,7 ile yüzde 8,5 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini bildirdi.

başçı, bu yılki üçüncü enflasyon raporunu açıkladı. önceki enflasyon raporundaki yıl sonu tahminlerini değiştirmediklerini belirten başçı, enflasyonun yıl sonunda yüzde 70 ihtimalle orta noktası yüzde 7,6 olmak üzere yüzde 6,7 ile yüzde 8,5 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini ifade etti.

merkez bankası başkanı başçı, 2015 yılı sonuna ilişkin enflasyon tahminlerininse ortak noktası yüzde 5 olmak üzere yüzde 3,3 ile yüzde 6,7 aralığında olduğunu söyledi.

ekonomik denge iyileşecek

merkez bankası başkanı erdem başçı, "makro ekonomik dengelerde gözlediğimiz bu iyileşmelerin para politikasındaki sıkı duruşumuzun, alınan makro ihtiyati önlemler ve yurtdışı talepteki toparlanmanın katkıları ile yılın ikinci yarısında devam edeceğini düşünmekteyiz" dedi.

yakın dönemde amerika merkez bankası'nın destekleyici politikalarına uzun süre devam edeceğini açıklayarak, uzun vadeli faiz beklentilerini düşürdüğünü anımsatan başçı, amerikan kıymetlerinin hem uzun vadeli faizlerinin bir miktar düşmesine yol açtığını, aynı zamanda da buradaki oynaklığın oldukça düşük bir seviyeye inmesine yol açtığını, fiyatlamalarda da belirsizliğin azaldığını söyledi.

avrupa merkez bankası'nın da politika faiz oranlarını indirdiğini ve yeni bir nicel genişleme programını duyurduğunu belirten başçı, bu kapsamda kredi büyümesini hedeflediklerini, bunu sağlayan bankalara daha fazla uzun vadeli fon sunulacağını açıkladıklarını hatırlattı.

parasal sıkılaştırma sürecek

başkan başçı, 2013 yılı sonu 2014 yılı başlarında iç ve dış piyasalardaki belirsizlerin önemli ölçüde artmasıyla diğer gelişmekte olan ülkelere kıyasla türk lirası'nda belirgin olarak değer kaybı ve risk pirimi göstergelerinde kayda değer artış gözlemlendiğini belirterek, merkez bankası olarak 28 ocak 2014 tarihinde ara para politikası kurulu toplantısı sonucunda güçlü ve önden yüklemeli bir parasal sıkılaştırmaya gittiklerini anlattı.

erdem başçı, gelişmekte olan ülkelerin sermaye akımlarının bir miktar toparlanma gösterdiğini, enflasyon eğiliminde ilk çeyrekte yaşanan bozulmanın durduğunu ve gıda hariç enflasyon eğiliminde son aylarda önemli bir düşüş gözlendiğini vurguladı.

kuraklık gıda fiyatlarını etkiledi

yakın dönemde yurtiçi gıda fiyatlarındaki gerçekleşmelerin, uluslararası gıda fiyatlarından önemli derecede farklılaşmış durumda olduğuna dikkati çeken başçı, şöyle konuştu:

"yurtiçi fiyatlarda da ilk çeyrekte yurtdışı fiyatlarla birlikte yükselme gözlemiştik fakat ikinci çeyrekte, yurtdışı fiyatlardaki önemli düşüşün aksine, yurtiçi gıda fiyatlarında artışlar gözlemeye devam ettik. bu süreçte, türkiye'de son dönemde yaşanan kuraklık, gıda fiyatları üzerinde önemli miktarda olumsuz etki yaptı diye düşünüyoruz.

yurtiçi fiyat artışı sergileyen birçok üründe, yüksek miktarlı dış ticaret vergileri bulunduğunu görüyoruz. bu çerçevede, belirli tarım ürünlerinde uygulanacak aktif bir dış ticaret politikasının, gıda fiyatlarındaki yukarı yönlü riskleri sınırlamakta etkili olacağını değerlendiriyoruz."

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;