Türkiye-ABD ilişkileri

Yıldırım'dan ABD'nin Nihat Erim paylaşımına yorum: Zevzeklik

ABD Ankara Büyükelçiliği'nin Perşembe günü Twitter'dan, 1980'de suikast sonucu öldürülen eski başbakanlardan Nihat Erim'in eski ABD Başkanı Richard Nixon'la yaptığı görüşmeden bir fotoğraf paylaşması, Başbakan Binali Yıldırım'a soruldu. Yıldırım, ABD Büyükelçisi'ni kast ederek, "Nereden aklına gelmiş gider ayak, sormak lâzım kendisine. Ben de bir alâka kuramadım hangi mesajı verdiğini. Altında bir mesaj yoksa zevzeklik yapmış" dedi.

ankara'da cuma namazı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan başbakan binali yıldırım'a, abd'nin ankara büyükelçiliği'nin resmi twitter hesabından perşembe günü paylaştığı fotoğraf hatırlatıldı.

elçilik perşembe günleri gelenekselleşen arşiv fotoğrafları paylaşımında bu hafta, 19 temmuz 1980'de suikasta uğrayarak hayatını kaybeden türkiye’nin eski başbakanlarından nihat erim’in fotoğrafını #türkamerikandostluğu etiketini kullanarak paylaştı. o paylaşımda, 1971-1972 yıllarında türkiye başbakanlığı görevini yapan ve türkiye’nin suikasta uğrayarak öldürülen tek başbakanı olan erim’in, dönemin abd başkanı richard nixon’la yaptığı görüşmeden bir kare yer aldı.

"throwback thursday" yani #tbt etiketinin de kullanıldığı mesajda, "beyaz saray’daki resmi devlet yemeğinde başbakan nihat erim, başkan richard nixon eşleri ile birlikte (1972)" ifadeleri kullanıldı.

twitter'da buna tepki gösteren çok sayıda kullanıcı, abd’nin suikasta sonucu öldürülen bir türkiye başbakanının fotoğrafını paylaşarak türkiye’ye bir mesaj vermeye çalıştığını savunan tweet'ler attı.

19 temmuz 1980'de gerçekleştirilen nihat erim suikastı, 12 eylül 1980 askeri darbesine giden süreçte önemli köşe taşlarından biri olarak kabul ediliyor.

ARŞİV

başbakan yıldırım bu paylaşımla ilgili soru üzerine, "duydum. nereden aklına gelmiş gider ayak, sormak lâzım kendisine . ben de bir alâka kuramadım da hangi mesajı verdiğini. altında bir mesaj yoksa zevzeklik yapmış" dedi.

[Fotoğraf: AA]

"başka bir niyet ya da vurgulanmak istenen başka bir husus yok"

abd büyükelçiliği'nden bir yetkili konuyla ilgili şunları söyledi:

"abd büyükelçiliği, geçtiğimiz aralık ayının başından bu yana '#tbt fotoğraflarla #türkamerikandostluğu' etiketiyle sosyal medya paylaşımları yapmaktadır. bu kapsamda, arşivlerden çıkarılan üst düzey türk ve abd'li yetkililerin ikili görüşmelerine ve ziyaretlerine ilişkin fotoğraflar, büyükelçiliğin twitter hesabından #tbt etiketiyle her perşembe günü paylaşılmaktadır. şimdiye kadar, abd başkanları eisenhower ve roosevelt, başkan yardımcıları johnson ve nixon ile türkiye cumhuriyeti cumhurbaşkanları ismet inönü ve celal bayar'ın yer aldıkları fotoğraflar paylaşılmıştır. dünkü paylaşım da bu kapsamda yapılmıştır ve paylaşımların diğer yetkililere ait fotoğraflarla sürmesi planlanmaktadır.

"gizli bir anlam bulmaya çalışanların amaçları sorgulanmalı"

arşivlerimizde bulunan bu fotoğraflar, abd ile türkiye arasındaki çok boyutlu, köklü ve tarihi ilişkileri gözler önüne sermektedir. bu nedenle, söz konusu fotoğrafları bir süre önce #tbt hashtagi ile paylaşmaya başladık; kampanyanın ilk haftalarında da son derece olumlu geri dönüşler aldık. dolayısıyla, dünkü paylaşıma ilişkin olarak da, herhangi başka bir niyet ya da vurgulanmak istenen başka bir husus bulunmamaktadır. öte yandan, arşivlerde yer alan fotoğrafların yayınlanmasının arkasında gizli bir anlam bulmaya çalışanların amaçlarının sorgulanması gerekmektedir."

kaynak: twitter, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;