Yeni Anayasa

Yıldırım’dan ‘ilk 4 madde’ tartışmasına tepki

AK Parti’li İsmail Aydın’ın Anayasa'nın ilk dört maddesinin de değiştirilebileceğine inandığını söylemesi ve buna gösterilen tepkilerle ilgili konuşan Başbakan Yıldırım, bu maddelerin değiştirilmesi yönünde bir teklifte bulunmadıklarını söyledi. “Biz teklif falan etmedik. Edenlerle işimiz olmaz. Bu kadar açık net” dedi.

başbakan binali yıldırım, meclis’te gazetecilerin sorularını yanıtladı. sorulardan biri de meclis genel kurulundaki ‘ilk dört madde’ tartışması hakkındaydı. bir hukukçu olarak anayasa'nın ilk dört maddesinin de değiştirilebileceğine inandığını söyleyen aydın’ın sözleri üzerine başlayan tartışma hakkında konuşan yıldırım, bu maddelerin değiştirilemeyeceğini söyledi. "biz de [değiştirilmesini] teklif filan etmedik, edenlerle de işimiz olmaz. bu kadar açık ve nettir. bunlar devletin temelleridir, olmazsa olmazıdır. 10 yıldır ak parti ne diyor? tek devlet, tek millet, tek bayrak, tek vatan. onun için böyle ucuz polemiklerden herkes uzak dursun. bu maddelerin teminatı yüce türk milletidir ve ak parti iktidarıdır" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, tartışmalar üzerine İsmail Aydın'ı salonun arkasına götürerek onunla konuşmuştu.
[Fotoğraf: Zahidin Köşüş / Al Jazeera Türk]

ismail aydın'ın konuşmasını tepkiyle karşılayan mhp’nin lideri bahçeli ile bu konuyla ilgili görüşüp görüşmediği sorulan başbakan, “yok görüşmedim. bu konuda görüşülecek bir şey yok. bahçeli de bu konuların ne olduğunu benden daha iyi bilir. neyin değiştirilebileceğini, neyin değiştirilemeyeceğini sayın bahçeli çok iyi bilir” cevabını verdi.

Başdanışmanı Metin Özkan, Bahçeli’ye Yıldırım’ın açıklamasını aktardı.
[Fotoğraf: Zahidin Köşüş – Al Jazeera ]

“cenevre’ye gitmeyince kıbrıs’ı satmış mı oluyoruz?”

binali yıldırım’a chp'nin cenevre’de sürdürülen kıbrıs müzakereleri konusundaki eleştirileri hatırlatıldı. “kıbrıs görüşmeleri için cenevre'ye gitmemeniz eleştirildi. bir de bugün meclis’e yansıdı. muhalefet hükümeti kıbrıs'ı satmakla suçladı. cevabınız ne olur?” diye soruldu. yıldırım, şöyle cevap verdi:

“ne demek satmak, çok ayıp bir şey! bu en azından hakikaten haddini bilmemektir. yani gitmeyince satmış mı oluyoruz? böyle bir şey olur mu? gitmemizi gerektiren bir durum yok. kıbrıs ile ilgili görüşmeler uzun yıllardan beri devam ediyor. kıbrıs için bizim şartlarımız bellidir. kırmızı çizgilerimiz bellidir. kıbrıs'ta güvenlik ve garanti konusu türkiye'nin etkin garantisi ve güvenliği hiç bir şart altında vazgeçilemez. ortadan kaldırılamaz. madde 1.

madde 2, eğer iki toplumlu bir devlet kurulacaksa bu devletteki yönetim adil paylaşım, adil olmalıdır.

madde 3, toprak ve mülkiyet konularında türk tarafının herhangi bir mağduriyeti, kazanılmış haklarının ortadan kaldırılması söz konusu olamaz. kısacası kurulacak ortak bir devlette her şey iki tarafı da mutlu ve memnun edecek şekilde olmalıdır. bütün bunlar olduktan sonra da türkiye’nin etkin garantisi ve güvenlikle ilgili tedbirleri aynen devam etmelidir.”

chp'nin "cenevre'deki kıbrıs kapsamlı çözüm müzakerelerinin değerlendirilmesi" amacıyla verilen genel görüşme önergesinin cumartesi günü ele alınması önerisi kabul edilmemişti. öneri üzerine söz alan chp ardahan milletvekili öztürk yılmaz, kktc'nin şu andaki topraklarının yüzde 25'inin rum tarafına verildiğini iddia ederek "kktc fiilen ortadan kaldırılıyor. şu andaki topraklarının 4'te biri elinden çıkıyor. verdiği topraklara 100 bine yakın rum yerleştiriliyor. vermemiş olduğu, elinde kalan topraklara ise 50-60 bin rum'un gelmesi söz konusudur" ifadesini kullanmıştı. 

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;