Ortadoğu

Yıldız, Bağdat'a güven verdi

Ankara, gergin ilişkileri revizyona aldığı Bağdat'a Kuzey Irak petrollerinin ithaliyle ilgili de mesaj gönderdi. Enerji bakanı 'merkezi hükümetin hassasiyetlerine dikkat edilecek' dedi.

Konular: Kuzey Irak, Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

'Gümrük mevzuatına tabi'

'Ticaret maksimize edilmeli'

Hawravi'den ikinci hat açıklaması

Enerji Bakanı Taner Yıldız Moskova'ya gidiyor. [AA-ARŞİV]
enerji ve tabii kaynaklar bakanı taner yıldız, türkiye’nin irak kürdistan özerk bölgesi topraklarından ham petrol ithal ederken, merkezi irak hükümetinin hassasiyetlerine dikkat edeceğini söyledi.
 
yıldız'ın sözleri, irak başbakanı nuri el maliki'nin türkiye aralık başında yapılması beklenen ziyareti öncesinde, ankara ile bağdat arasındaki soğuk ilişkilerin normalleştiğine işaret eden açıklamaların ardından geldi. 
 
tbmm’de gazetecilerin sorularını yanıtlayan yıldız, merkezi irak hükümetinin, türkiye’ye petrol satışı konusunda iki temel hassasiyeti olduğunu ve bunların ankara tarafından göz önüne alınacağını belirtti.
 
yıldız, “hassasiyetlerden bir tanesi buradan geçecek olan ham petrol varilin belirlenmesi, diğeri de paralandırılması ve bunun tahakkuk edilmesidir. türkiye, bütün bu hassasiyetlere tabii ki dikkat gösterecektir” dedi.
 
enerji bakanı ayrıca, petrol ve doğalgaz dahil olmak üzere, türkiye sınırından herhangi bir malın girip çıkmasının ticarileşen gümrük mevzuatına tabi olduğunu da vurguladı.
 
yıldız, irak kürdistan özerk bölgesi enerji bakanı ashti hawrami’nin, türkiye ile kuzey irak arasında ikinci bir boru hattı kurulacağına ilişkin açıklamalarıyla ilgili soruya ise, son dönemde olgunlaşan projeler olduğunu ve iki ülke arasındaki petrol ticareti kapasitesinin maksimum seviyeye çıkarılması gerektiğini söyleyerek cevap verdi.  
 
hawravi'den ikinci hat açıklaması
 
ingiltere merkezli the economist dergisinin istanbul’da düzenlediği avrupa enerji zirvesi’nde perşembe günü açıklamalarda bulunan hawravi, söz konusu boru hattının 18 ila 24 ayda tamamlanacağını söylemişti.
 
hawravi, halihazırda devam eden boru hattı projesine ilişkin olarak da açıklamalarda bulunmuştu. enerji bakanı, kuzey irak petrolünün kerkük-yumurtalık hattı üzerindeki ikiz borulardan biri üzerinden aktarılacağını ifade ederek, bu hattın türkiye’nin akdeniz kıyısındaki ceyhan’a kadar uzatılacağını belirtmişti.
 
kürt bakan, “kürt bölgesinde üretilen petrol, kerkük-yumurtalık’taki ikiz hatlardan birine bağlanacak ve buradan ceyhan’a ulaşacak” ifadesini kullanmıştı.
 
hawravi, ilk proje üzerinden günde 300 bin varil, inşa edilecek ikinci boru hattı üzerinden ise günde bir milyon varil ham petrol ihraç edeceklerini belirtmişti.
 
'tam kapasiteye ulaşmalı'
 
yıldız ise tbmm’de yaptığı açıklamada, irak'ın herhangi bir yerinde üretim yapan bütün tesislerin ham petrolünü dünya pazarlarına kerkük-yumurtalık boru hattı üzerinden sunabileceğini ve bu nedenle hattın tam kapasiteyle çalışması gerektiğini söyledi.
 
enerji bakanı, “bildiğiniz gibi 70 milyon tonluk bir kapasitedir bu. baku-tiflis-ceyhan ham petrol boru hattından daha da kapasiteli bir boru hattıdır. bu hattın tamamının dolması demek hem irak'ın gelirlerini artırması hem de türkiye'nin artırması demek. biz ortak bir paydada buluşmayı hep beraber ümit ediyoruz ve inanıyoruz. merkezi irak hükümeti ile bir gerginliğin gerekçesi olmayacaktır” ifadesini kullandı.
 
ankara-bağdat yakınlaşması
 
kürt yönetimiyle türkiye arasındaki enerji işbirliğine bağdat sıcak bakmıyor. hatta ilişkilerin en gergin olduğu dönemde kuzey irak'ta bir konferansa katılmak isteyen taner yıldız'ın uçağına izin verilmemişti. ankara-bağdat arasında bir süredir donma noktasında olan diplomatik ilişkiler son günlerde ise yerini yeni bir yakınlaşmaya bıraktı.
 
bu yakınlaşmanın ilk adımlarından biri olarak irak dışişleri bakanı hoşyar zebari, geçen hafta iki günlük ankara ziyareti gerçekleştirmiş, cumhurbaşkanı abdullah gül ve dışişleri bakanı davutoğlu ile görüşmüştü. davutoğlu da iki hafta içinde bağdat’a gideceğini açıkladı. 
 
kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;