Enerji jeopolitiği

Yıldız: Kuzey Irak’tan ihracat bu ay başlar

Enerji Bakanı, Ceyhan'a akıtılan ve tanklara doldurulan petrolün Ocak ayında dünya piyasalarına sunulmasını umduğunu söyledi.

Konular: Kuzey Irak, Türkiye

enerji bakanı taner yıldız, enerji sektöründe 2013 yılı gelişmeleri ve 2014 hedefleri ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

kuzey irak’tan petrol akışına ilişkin gelinen süreci değerlendiren yıldız, irak’tan ceyhan’a petrol akıtılmaya ve petrolün tanklara doldurulmaya başlandığını söyledi. yıldız’a göre bu ay tam mutabakat sağlanır ve petrol dünya piyasalarına sunulur.

ilk aşamada 150 bin varil petrol

kuzey irak'tan çıkarılan petrol, erbil’in xurmala ilçesinde depolanacak ve petrol boru hattı ile türkiye'ye gönderilecek. 

bölgesel kürt yönetimi'nin hedefi, ilk boru hattının günde 150 bin varil ihraç seviyesine ulaşması. 2014 hedefi ise günlük 400 bin varil. beş yıl içinde de günlük 1 milyon varil kapasiteye ulaşılması planlanıyor. 

uluslararası fiyatlara göre, ilk etapta taşınacak petrolün yıllık değeri 11,5 milyar doları bulacak. boru hattında sevkıyat tam kapasiteye ulaştığında ise bu rakam 38 milyar dolara ulaşacak.

irak kürdistan özerk bölgesi, bağdat yönetiminden alamadığı yüzde 17'lik payın karşılığında geçen yıl mart ayında türkiye'ye tankerler yardımı ile petrol ihracına başlamıştı.

‘iran’dan kontratın altında gaz alıyoruz’

bakan yıldız, basın toplantısında iran'dan gelen doğal gaz konusunda son dönemde sıkıntı yaşandığını da açıkladı. yıldız, iran'dan teknik sorunlar nedeniyle kontratın altında doğalgaz aldıklarını, bunun geçici bir süre yaşanacağını belirtti.

enerji bakanı taner yıldız, türkiye’de elektrikteki kurulu güce bir yılda yapılan en büyük ve en yüksek yatırımın geçen yıl gerçekleştiğini söyledi.

bakan yıldız, elektrikteki kurulu gücün geçen yıl yaklaşık 11,3 milyar liralık yatırımla 7 bin megavat arttığını açıkladı.  geçen yıl 137 yeni santralin devreye alındı.

yenilenebilir enerji kaynaklarının artmasını türkiye’nin ithalatını azalttığını vurgulayan yıldız, 10 yılda işletmeye açılan yenilenebilir santralleriyle toplam 12 milyar liralık doğal gaz ithalatının önüne geçtiklerini söyledi. yıldız, ‘eğer bu yatırımları yapmasaydık 2013 yılında doğal gaza 12 milyar dolar fazla ödeyecektik’ dedi.

‘afşin-elbistan’da katar daha istekli’

afşin-elbistan'daki kömür havzasındaki 8.000 mw’lık termik santral projesiyle katar, çin ve japonya’yla müzakerelerin devam ettiğini söyleyen yıldız, şu anda katar'ı çok daha istekli ve önde göerdüklerini de söyledi.

yıldız, birleşik arap emirlikleri'nin de 2014 yılında böyle bir yatırım kararı alabileceklerini söylediklerini ifade etti. 

petrol arama faaliyetleri

bakan yıldız, türkiye'deki petrol arama faaliyetlerini ilişkin de bilgi verdi. yıdız,  50 şirketin kara ve denizlerdeki 364 ruhsatlı alanda, 401 bin kilometrekarede petrol ve doğal gaz arama faaliyetinde bulunduğunu belirtti.

geçen yıl 95 arama ve tespit, 73 üretim olmak üzere toplam 168 kuyu açıldığını, 267 bin metre sondaj gerçekleştirildiğini bildiren yıldız, açılan kuyu sayısında bir önceki yıla göre yüzde 6 artış sağlandığını ifade etti. yıldız, geçen yıl açılan kuyuların 42'sinde petrole, 5'inde doğal gaza rastladıklarını söyledi.

türkiye'de günlük ortalama 46-48 bin varil üretim yapıldığına işaret eden taner yıldız, geçen yılki toplam üretimin 2,4 milyon ton olduğunu bildirdi. yıldız, geçen yıl gerçekleşen ham petrol ve doğal gaz üretiminden 465 milyon liralık kaynağı hazine'ye aktardıklarını açıkladı.

kaynak: ajanslar

 

 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;